Látott már szívműtétet élőben?

2020.09.29. 09:17

Élő közvetítést adnak ma egy budapesti műtőből: a IX. kerületi Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Facebook-oldalán osztotta meg a nem mindennapi hírt. Az intézmény munkatársai azt írják, Guinness-rekordot is dönthetnek ma, ha ez lesz a legtöbb ember által élőben végignézett billenytűműtét.

Guinness-rekordot dönthetünk ma, ha ti is követitek élőben, amint egy mellkasi műtét nélküli speciális, katéteres aortaműbillentyű-beültetést végzünk 19 más kardiológiai centrummal közösen. A TAVI műtétet 14.30-tól közvetítjük, és amennyiben ez lesz a legtöbb ember által élőben végignézett billentyűműtét, akkor Guinness-rekordot állíthatunk fel a szívünk világnapján. A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet ugyanis az egyike azoknak a világ minden tájáról felkért centrumoknak, amelyek a Nemzetközi Szívbillentyű Központ szervezésében egyszerre végzik el a TAVI beavatkozást

– fogalmaz bejegyzésében a GOKI, hozzátéve, hogy az orvosszakmai nemzetközi összefogás azt üzeni a koronavírus szövődményei által leginkább veszélyeztetett szív- és érrendszeri betegeknek, hogy a Covid-járvány alatt sincsenek egyedül!

Intézetünkben már több mint 700 mellkasi műtét nélküli speciális, katéteres aortaműbillentyű-beültetést végeztünk. Ez az igazi 21. századi katéteres beavatkozás főként az idős, számos kísérőbetegséggel terhelt, súlyos aortabillentyű-szűkületben szenvedő betegek számára jelent megoldást, esetükben ugyanis a nyitott szívműtéteknek túl nagy kockázata lenne. De fiatalabbaknál is előfordul, hogy egy korábbi műtét vagy esetleges társbetegségek miatt a mellkast felnyitó műtétet nem lehet elvégezni

– írják, hozzátéve, hogy ez a beavatkozás a betegeknek még sok panaszmentes évet adhat hozzá az életükhöz. Megjegyezték, hogy Magyarországon elsőként (2008 novemberében) és jelenleg is a legmagasabb számban a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben történik katéteres aortabillentyű-beültetés, a beavatkozások száma idén elérheti a 170-et is. A mai műtétet, amelyet élőben közvetítenek, Andréka Péter főigazgató és Fontos Géza, a felnőttellátásért felelős orvosigazgató végzi.

Guinness rekordot dönthetünk ma, ha ti is követitek élőben amint egy mellkasi műtét nélküli speciális, katéteres...

Közzétette: Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet – 2020. szeptember 28., hétfő