Szijjártó: 125 új munkahelyet teremt a Richter debreceni beruházása

2020.09.30. 16:42

A gyógyszeriparra a magyar gazdaság kitörési ágazataként tekint a kormány, amelyben minden támogatás megtérül – fogalmazott Szijjártó Péter, aki Debrecenben, a Richter Gedeon Nyrt. új irodaházának átadásakor elmondta, hogy a magyar gyógyszeripar termelési értéke tavaly 910 milliárd forint volt, ami ötszázalékos növekedés az előző évhez képest.

A miniszter szerint Magyarországon a gyógyszeripar komoly hagyományokkal rendelkezik, az ország kiemelkedő szerepet játszik a világ gyógyszergyártásában, és így a gyógyszeripar is kiemelkedő szerepet játszik a magyar gazdaság teljesítményében, mint a magyar gazdaság leginnovatívabb területe.

A külgazdasági és külügyminiszter Facebook-bejegyzésében is kiemelte, hogy a Richtert a kormány létfontosságú vállalatnak nyilvánította, a vállalat pedig a járványhelyzet alatt is fontos szövetségesnek bizonyult, mivel 140 millió forinttal támogatta a kórházakat és egészségügyi szakrendelőket.

Szijjártó Péter a debreceni beruházás átadásakor kitért az egyre jelentősebb gyógyszerexportra: tíz év alatt 93 százalékkal nőtt a magyar gyógyszeripar exportja, emellett olyan területnek bizonyult, ami a koronavírus-járvány időszakában is fejlődést tudott mutatni: januártól nyolc hónap alatt hét százalékkal nőtt a magyar gyógyszeripar teljesítménye, és mára 25 ezren dolgoznak az ágazatban. Szijjártó hozzáfűzte, hogy ezek a rekordok nem jöhettek volna létre a Richter nélkül, amely nemcsak a legnagyobb magyar gyógyszeripari vállalat, de Európa egyik legjelentősebb, legeredményesebb és leginnovatívabb gyógyszeripari vállalata is.

Kapcsolódó

Üllőn építi fel első európai gyárát a Lenovo

A termelés már jövő év elején megkezdődhet az új üzemben.

Orbán Gábor vezérigazgató azt is elmondta, hogy a debreceni beruházás révén létrejött Magyarország egyetlen biotechnológiai telephelye, amely a közép-kelet-európai régióban is egyedülállónak számít azzal, hogy egy helyen történik a sejtvonal kutatás-fejlesztés, a gyártás, a töltés és a minőség-ellenőrzés.

A 3500 négyzetméter alapterületű, többszintes épületkomplexumban a 68 új irodai munkaállomás mellett éttermet, konferenciatermet, a legmodernebb infokommunikációs technológiával felszerelt tárgyalókat, üzemorvosi rendelőt, gépészeti- és elektromos rendszerekhez szükséges helyiségeket, valamint szervertermet alakítottak ki.