Leállította a Városliget beépítését a főváros

D MTZ20200911038
2020.09.30. 20:31

A főváros gyakorlatilag építési tilalmat vezet be a Városligetben. A Fővárosi Közgyűlés szerdán megszavazta a Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) módosítását. 18-an támogatták, 10-en ellenezték a javaslatot, egy képviselő pedig tartózkodott.

Az új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Fővárosi Városligeti Színház, valamint egyes kiszolgáló, kiegészítő rendeltetésű önálló vendéglátó és kereskedelmi létesítmények építési helyét szünteti meg a módosítás. A cél, hogy a tervezett épületek helyén teljes értékű zöldfelület alakulhasson ki elsődlegesen közparki funkcióval. 

A javaslat elfogadása előtti vitában Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője hangsúlyozta: a közgyűlés döntése jogszerűtlen, mivel az ellentétes a témában kedden született kormányrendelettel, melyről itt írtunk részletesebben.

Kapcsolódó

Újra megy a szájkarate a Városliget zöldfelületéért

Karácsony Gergely napirendre tűzte a Városliget építési szabályzatának módosítását és a Liget projekt megakadályozását.

Láng Zsolt hozzátette, hogy a kormány tárgyalni szeretne arról, miként lehet európai szinten is kivételes módon megújítani a Városligetet. Kiemelte, nem értik a városvezetés miért fél az egyeztetéstől és miért akarja egy életre lezárni a terület rendezésének kérdését.

Karácsony Gergely erre úgy reagált: a városvezetés nagyvonalú kompromisszumot ajánlott a kormánynak azzal, hogy hagyták a Városligetben már elkezdett beruházások befejezését. A főpolgármester szerint több engedményt már nem tudnak tenni, elvi alapvetésük ugyanis, hogy a Városligetet nem lehet beépíteni. Megjegyezte, a főváros korábban elfogadott stratégiája szerint minden hasonló fejlesztést a rozsdaövezetben kellene megvalósítani, ráadásul nem tömbösítve, hanem a városban elszórtan létrehozva.

 A hírre a Városliget Zrt. is reagált, mint írták a Városligeti Építési Szabályzat szerdai módosítása sem a jelenleg – érvényes engedélyek alapján - folyamatban lévő kivitelezéseket nem állítja le, és a jövőbelieket sem akadályozhatja meg. Előbbieket egyébként a módosítás is helyben hagyja, a befejezésüket a Fővárosi Önkormányzat is támogatja.

Szerintük a jövőbeli kivitelezésekre vonatkozóan nem lehet korlátozó a szerdai döntés, mivel az Új Nemzeti Galéria, Városligeti Színház és Magyar Innováció Háza épületei érvényes és végrehajtható építési engedéllyel rendelkeznek, melyeket a visszamenőlegesen nem tud érvényteleníteni egy építési szabályzat módosítása, másrészt a három épület építési helyeit a Kormány által elfogadott rendelet rögzíti, mely magasabb szintű jogszabály, mint a fővárosi önkormányzat rendelkezése, ami azt jelenti, hogy eltérés esetén a kormányrendelet szabályait kell alkalmazni.

A többi a kormány önkorlátozásán múlik 

Az, hogy az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Városligeti Színház kivitelezése még nem indult el, kizárólag a kormány önkorlátozásán múlik, amely továbbra is fenntartja, hogy nem kezdi el a fővárosi vezetés által kifogásolt három új intézmény, építési munkálatait mindaddig, amíg ebben a kérdésben nem jut megállapodásra a fővárossal. A kormány türelemmel várja, hogy a fővárosi vezetés egy józan, Budapest és az ország érdekét egyaránt szolgáló megállapodás érdekében végre tényeken alapuló, szakmai érvekkel üljön le a tárgyaló asztalhoz, amire immár egy éve nem hajlandó- írja Városliget Zrt. 

Horváth Csaba népszavazást szeretne

Az MSZP zuglói polgármestere szerdán bejelentette, kész fővárosi népszavazást kezdeményezni, ha a kormány nem vonja vissza azon határozatát, amely továbbra is építési telekként és nem zöldfelületként tekint a Városligetre. Horváth Csaba, a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt tartott sajtótájékoztatón felháborítónak nevezte, hogy a kabinet egy nappal azelőtt hozott döntést a Városliget beépíthetőségéről, hogy a budapesti képviselők elfogadhatták volna a terület új építési szabályzatát.

Kapcsolódó

„Ha végre békét szeretnénk, akkor el kell takarodniuk ezeknek a kordonoknak”

Horváth Csaba zuglói polgármester csütörtökön vitázott Baán Lászlóval, a Városliget fejlesztéséért felelős miniszteri biztossal.

(Borítókép: A Liget Budapest projekt keretében épülő Magyar Zene Háza a Városligetben 2020. szeptember 11-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)