Jöhetnek a németek Magyarországra, de egyes megyéket nagy ívben kerüljenek el

2020.10.01. 10:22

Budapest mellett Győr-Moson-Sopron, Csongrád-Csanád, Vas és Pest megyét is felvették a koronavírus terjedése miatt kockázatosnak minősülő területek listájára Németországban. 

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet frissített listájára egy sor további európai térség is felkerült, köztük az erdélyi Kolozs megye, a szlovéniai Koroška régió, Belgiumnak pedig a teljes területe.

A kockázatos besorolás azzal jár, hogy az ilyen területről Németországba érkezőknek 14 napra házi karanténba kell vonulniuk, és értesíteniük kell a helyi egészségügyi hivatalt. Koronavírustesztet legkorábban az ötödik nap elteltével lehet készíttetni. Negatív lelet esetén az egészségügyi hivatal elrendelheti a karantén feloldását.

A kockázatos besorolásról közösen dönt a Koch intézet, a német külügyminisztérium, az egészségügyi és a belügyi tárca. Azt vizsgálják, hol vannak olyan régiók, amelyekben meghaladta az ötvenet az utóbbi hét napban regisztrált fertőzöttek százezer lakosra vetített száma. Elemzik a járvány elfojtását célzó helyi erőfeszítéseket is, így vizsgálják egyebek mellett a tesztelési kapacitást és az elvégzett koronavírustesztek számát.

A kockázatos besorolás azzal is jár, hogy a külügyminisztérium utazási figyelmeztetést ad ki, amelyben nyomatékosan eltanácsolja a német állampolgárokat attól, hogy felkeressék az adott régiót.

Természetesen ez a megkülönböztetés csak német oldalról igaz, mert a magyar szabályozás egyöntetűen kizárja a külföldi turistákat, csak a V4 országaiból érkezőkkel szemben engedékenyebb. Ráadásul a mai kormányinfón közöltek szerint újabb egy hónappal meghosszabbodik a határzár.