Elsőként az Szegedi Tudományegyetem használhatja a koronavírus elleni vadonatúj gyógyszert

2020.10.02. 19:51

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) klinikáján fognak kezelni az országban először koronavírusos betegeket a favipiravir hatóanyagú Avigan gyógyszerrel, amelytől rövidebb gyógyulási idő és kevesebb szövődmény várható.

Az SZTE közleményében Lengyel Csaba, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke beszámolt arról, hogy az egyetemen az országban elsőként kezdik használni a Japánban eddig biztató eredményeket hozó gyógyszert.

A széles spektrumú, japán antivirális gyógyszer, a favipiravir klinikai vizsgálata a HECRIN konzorciumban kezdődött meg. A konzorcium tagja az SZTE Klinikai Vizsgálatokat Koordináló Irodája is, amely részt vett a magyarországi vizsgálatok előkészítésében. Így kapott a Szegedi Tudományegyetem is a jelenleg legígéretesebbnek mutatkozó gyógyszerből, amelyet korábban a japán kormány adományként juttatott el 44 országba, köztük Magyarországra is.

Az elmúlt fél évben Japánban végzett klinikai vizsgálat adatai szerint a favipiravir a kezdődő tüdőgyulladással kezelt, középsúlyos állapotú koronavírusos betegekben megakadályozta a vírus RNS-ének szervezeten belüli szaporodását, és  12 nap alatt enyhítette az olyan klinikai tüneteket, mint például a láz vagy a légzészavar. Sikeresen akadályozta meg a betegek állapotának romlását is.

A gyógyszert orvosi döntés alapján kizárólag kórházban fekvő súlyos betegeknek adhatják a vizsgálati kritériumok szerint.

Párhuzamosan a favipiravir tartalmú gyógyszer magyarországi fejlesztése is tart, így a szakemberek remélik, hogy hamarosan ennek is elkezdődhet a klinikai tesztelése – olvasható a közleményben.