Újratervezik a Csömöri úti felüljáró felújítását, többe fog fájni és sokáig fog tartani

2020.10.02. 22:48
A Csömöri út-Drégelyvár utcai közúti felüljáró felújítását még tavasszal kezdték meg, de a kivitelező olyan problémákra bukkant, hogy újra kell tervezni a munkálatokat. Több min egy évet csúsznak az egésszel.

Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes, a Budapesti Városháza közösségi oldalon videofelvételen beszélt arról,  hogy a főváros mintegy hárommillió négyzetméter út, száz kis híd, felüljáró és kétezer kilométernyi vízcső-hálózat felújításával van elmaradásban, mivel a korábbi városvezetés a szükséges összegek egytizedét sem fordította e célra.

A közel fél évszázada épült, legutóbb 1989-ben felújított XIV. kerületi Csömöri utat a XV. kerületi Drégelyvár utcával összekötő felüljáró felújítására a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 2019 decemberében kötött szerződést a Colas Zrt.-vel nettó 778 millió forint összegben. A munkálatok 2020 áprilisában kezdődtek meg, de a bontás során nem várt mértékű károsodásra derült fény: a vasbeton szerkezetek állapota a tervekben jelzettnél rosszabbnak bizonyult, így a kivitelezést felfüggesztették.

A Budapesti Műszaki Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékétől megrendelt szakvélemény szerint nagyobb beavatkozás szükséges, mint ami előre látható és tervezett volt, valamint a felüljárót 10-15 éven belül újjá kell építeni. Az anyagvizsgálatok, a szakvélemény és a helyszíni szemle alapján a híd felszerkezetének műszaki állapota - egy-két lokális helytől eltekintve - nem látszik kritikusnak. A rosszabb állapotú keresztmetszetekre statikai ellenőrzés végzését rendeli meg a BKK, a vizsgálat várhatóan október végére készül el.

A híd alépítményei közül a hídfők és további legalább négy pillér állapota veszélyeztetheti a biztonságos forgalomátvezetést és a híd állékonyságát. A hibák kialakulását a szigetelés tönkremenetele, az 1988-ban végzett felújítás technológiai hibái, valamint az elmaradt fenntartási munkák hiánya együttesen eredményezhették.

Jelenleg a BKK előkészíti a szerződés módosításához szükséges anyagokat, utasítást ad a vállalkozónak az állványzat mielőbbi elkészítésére és a Főváros októberi közgyűlésére előterjesztést készít a fedezet szükséges mértékű megemeléséről. A fenti intézkedések a jelenlegi szerződés értékéhez képest bruttó 344 millió forint többletkiadást jelentenek, melyről a Fővárosi Közgyűlés fog döntést hozni. A híd várhatóan 2021 decemberében adható majd vissza a közúti forgalomnak.