Ötvenkét millió forintért árulják Csopak kikötőjét

2020.10.03. 22:02

A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) elárverezi a csopaki közforgalmú kikötőjét – írja a Hírbalaton. A kikiáltási ár 52 millió forint, az elektronikus licit pedig október 20-ig tart. Határidőre, szeptember 15-ig 50 reménybeli vásárló fizette be az 5,5 millió forintos árverési biztosítékot.

A csopaki önkormányzatnak  egyébként elővásárlási joga van az egészben  parkkal és vitorláskikötővel meghirdetett, összesen 2800 négyzetméternyi hajóállomásra. A nyertest nem kötelezik arra, hogy közforgalmú kikötőként üzemeltesse az ingatlant.  Ha magántulajdonba kerül Csopak hajókikötője, akkor csak a remény marad, hogy az új tulajdonos nem keríti be teljesen a hajókikötő eddig közparkként funkcionáló, a vitorláskikötővel határos területét, és együttműködésre törekszik a helyi önkormányzattal – fogalmazott Ambrus Tibor, Csopak polgármestere.

Az állami többségi tulajdonban lévő Bahart április végén tett bejelentést egy reorganizációs tervről, amelyben több kikötőt bezárnának, és értékes területeket privatizálnának. Májusban kiderült az is, hogy 22 kikötőből négyet, a balatonkeneseit, a csopakit, a balatonakalit és a balatonudvarit bezárják és árverésre bocsátják. A Bahart feletti tulajdonosi jogokat az a Magyar Turisztikai Ügynökség gyakorolja, amelynek a részvényesi jogai Rogán Antal kabinetminiszter kezében vannak.