Ötven egészségügyi dolgozót vezényeltek át azonnali hatállyal Egerből Balassagyarmatra

2020.10.03. 18:20 Módosítva: 2020.10.03. 18:48

Az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet több mint ötven dolgozójával közölték csütörtökön, hogy másnap reggel átviszik őket a balassagyarmati kórházba, hogy koronavírusos betegeket lássanak el.

Az átvezényelt állományból sokan jelezték, hogy először kevés információt kaptak, azt sem tudták, hogy Egerből kell átjárniuk minden nap vagy biztosítanak számukra szállást. A napi.hu szerint péntek reggel be is futott egy busz a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet elé az ötven egészségügyi dolgozóval. Mindannyian olyan orvosok, ápolók és egészségügyi szakdolgozók, akiket a koronavírus-járvány kezelésére hivatkozva átvezényeltek az egri Markhot Ferenc Oktatókórházból és Rendelőintézetből írja a lap.

Az terjed, hogy a kórházigazgatónak tegnap azt mondták, hogy vagy kiállít 50-52 embert, aki péntek reggel már megy is Balassagyarmatra, vagy mehet ő is

– így beszélt a portál egyik forrása arról, hogy hogyan tudták meg a legtöbben, hogy másnap új helyen kezdhetnek és teljesen mindegy, milyen területen dolgoztak, új feladatot kapnak a járványhelyzet pandémia miatt.

Az átirányítást a kórház dolgozói nem feltétlenül értik, ugyanis a járványügyi adatok nem indokolják az azonnali átvezénylést. Heves és Nógrád megyében nagyjából ugyanannyi fertőzöttet tartanak nyilván, az előbbiben 431, utóbbiban 428 azonosított koronavírusos van a pénteki hivatalos adatok szerint.

Az átvezénylésről végül az Emberi Erőforrások Minisztériuma adott tájékoztatást, a napi.hu-nak írták, hogy tavasszal jól bevált recept szerint a napokban több kórházból is orvosokat, szakápolókat vezényelt a járványügyi hatóság az elsődlegesen kijelölt intézményekbe. A megfelelő képzettségű egészségügyi személyzet átirányítása rendszerszintű kijelölési rendben zajlik, amelynek az a lényege, hogy ezek a kórházak továbbra is el tudják látni alapfeladataikat.

Balassagyarmat polgármestere Facebookon közzétett közleményben tisztázta a körülményeket.  Csach Gábor szerint  pusztán arról van szó, hogy az Operatív Törzs és a Tisztifőorvos döntése alapján az Észak-Magyarországi régióban két kórház kapott első lépcsős COVID-ellátási feladatot, a miskolci megyei kórház és a balassagyarmati Dr. Kenessey kórház. Ennek része az, hogy a balassagyarmati intézménybe többlet szakember gárda átcsoportosítása vált szükségessé.

A kormány szemben az első hullámmal, most úgy döntött, hogy első lépcsőben inkább koncentrálja a covid-gyógyító helyeket kevesebb kórházba, ezt pedig úgy oldják meg, hogy a kijelölt helyeken bővített ellátási kapacitást építenek ki (Balassagyarmaton ez 85 normál és 40 intenzív koronavírus beteg gyógyító ágyat jelent) a szükséges szakember állományt pedig a legközelebbi nem covid-gyógyító kórházakból irányítják át. Balassagyarmatra (mint az ország összes kiemelt covid-kórházába) kijelölésre kerültek az átirányításban érintett szükséges létszámú szakemberek. A velük való szakmai konzultációk országszerte folyamatban vannak, Balassagyarmaton tegnap került erre sor (néhány hírportál ezt teljesen félreértette). Minden érintett kórházban betegszámtól függő részletes ügyeleti és logisztikai protokollt dolgoznak ki a szakemberek. A jelenlegi számokból látszik, hogy egyelőre minimális többlet szakember gárda bevonása szükséges városunkban.