Tízmilliárdnyi divatsegély szétosztásáról dönthet Orbán Ráhel barátnője

2020.10.05. 18:42 Módosítva: 2021.07.03. 14:27
Bata-Jakab Zsófia szerint a koronavírus gyorsan éreztette hatását a divatiparban.

Tízmilliárd forintos mentőcsomaggal segítené a kreatív szakma újraindítását a kormány a koronavírus okozta válság menedzselésében – írja a Világgazdaság. A programot a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium a Magyar Divat & Design Ügynökséggel közösen dolgozza ki. Az állami divatügynökséget Orbán Ráhel barátnője és egykori évfolyamtársa, Bata-Jakab Zsófia vezeti havi kétmillió forintos fizetésért.

A mentőcsomag részleteiről még keveset tudni, egyelőre csak annyi derült ki, hogy 5 és 150 millió forint közötti támogatást kaphat egy-egy cég. Bata-Jakab Zsófia ezt azzal indokolta, hogy „a járvány nagyon gyorsan éreztette a hatását a divatiparban”.

 

A cikkre reagált a Magyar Divat & Design Ügynökség is. Az Indexnek küldött közleményükben azt írták, hogy az MDDÜ szakmai javaslatait alapul véve az Innovációs és Technológiai Minisztérium írt ki 15 milliárd keretösszeggel pályázatot a magyar divat- és designipar támogatására, melynek lebonyolításához az MDDÜ szakmai hátteret biztosított. Hangsúlyozzák, a pályázat kiírását az MDDÜ kérdőíves felmérései alapozták meg. 2019 őszén a hazai gyártóipar helyzetére kérdezett rá, míg tavaly tavasszal a világjárvány divat- és designiparra gyakorolt hatását mérte fel az Ügynökség. Rámutatnak, a felmérés eredményeit javaslati csomag formájában közvetítette az MDDÜ a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoportja számára, majd ezt követően kezdődtek meg az Innovációs és Technológiai Minisztériummal folytatott szakpolitikai egyeztetések.