Jövő nyárig elkészülhet a Budapest-Varsó gyorsvasút megvalósíthatósági tanulmánya

2020.10.05. 11:51

Az új nyomvonalon a tervek szerint óránként 350 kilométeres sebességgel közlekedhetnek majd a személyvonatok. A V4-es országok közötti együttműködés alapja az a közös menetrendi koncepció,hogy Budapestről Pozsonyba másfél óra alatt, Prágába három és fél órán belül, Varsóba pedig a jelenlegi tizenkettő helyett öt és fél óra alatt lehessen eljutni. 

A beruházás teljesen új dimenziót nyit Közép-Európa gazdasági fejlődése előtt, hiszen a térségben eddig nem volt gyorsvasút.

A jövőre elkészülő megvalósíthatósági tanulmány alapján lehet majd elkezdeni a Budapest és Varsó közé tervezett vonal hazai szakaszának építését. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium arról tájékoztatta a Magyar Hírlapot, hogy a megvalósíthatósági tanulmány műszaki szempontból a magyarországi szakaszra terjed ki, utasforgalmi és közgazdasági értelemben viszont az együttműködésben részt vevő V4-országokat, így Szlovákiát, Csehországot és Lengyelországot is vizsgálja.

A szaktárca megbízása alapján a tanulmányt a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. állítja össze, erre a kormány másfél milliárd forintot biztosított. Az eredmények alapján jövő nyárra készülhet döntési javaslat a beruházás elindításához szükséges tervezés megkezdéséről.

A tervezett projektről az új monostori Duna-híd átadásán először Orbán Viktor miniszterelnök beszélt, majd a napokban Szijjártó Péter közölt részleteket. A külgazdasági és külügyminiszter a tervezett gyorsvasútról elmondta: a magyarországi szakasz Budapesttől Móron keresztül Győrig tart majd, és tárgyalnak a szlovákokkal, hogy Győr és Dunaszerdahely között vagy Rajkánál vigyék át a vonalat Szlovákiába, ahonnan Pozsonyon keresztül – a csehországi Brno és Ostrava érintésével – Varsóig haladna.

Kapcsolódó

Népviseletes lányok és maszkos miniszterelnök – Felavatták az új Duna-hidat Komáromnál

Ha ezt a térséget Németország és Oroszország között mi magunk nem szervezzük meg, idegenek fogják megszervezni – mondta Orbán Viktor.

Az új vonal lehetőséget teremt arra, hogy Győrben megállhassanak a vonatok, hiszen ez a vasútvonal közgazdasági megtérülésének a kulcsa. Ugyanakkor azt még vizsgálják, hogy mindez a jelenlegi pályaudvar bővítésével, új létesítésével vagy esetleg elkerülő szakasz együttes építésével valósulhat meg, ennek előkészítésébe a győri önkormányzatot is bevonják a tervezők.

Az új vonal elsősorban a személyforgalom számára épülne, de megvizsgálják annak a lehetőségét is, hogy a kevésbé kihasznált szakaszokon tehervonatok is közlekedhessenek. Ez azért lenne fontos, mert a Budapest–Hegyeshalom-vonal a legforgalmasabb az országban, ahol jelentős a teherforgalom is.

Az új nyomvonal teret nyithat a szintén középtávú fejlesztési elképzelésként létező, Budapestet elkerülő V0 vasútvonal számára is, amely viszont elsősorban a teherforgalom számára épülne. A két vasútvonal akár hosszú szakaszon közös nyomvonalon, így gazdaságos kialakítással
valósulhat meg.