Szlávik János: Lesz vakcina, de jövő évig várni kell

2020.10.05. 08:41

A koronavírus-fertőzés korai szakaszában kedvezők a tapasztalatok a favipiravir hatóanyagú gyógyszerrel – nyilatkozta a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa a közmédiának.

Ahogy a koronavirus.gov.hu oldalán is olvasható, Szlávik János kiemelte: a favipiravir egy influenza kezelésére használható gyógyszer a Távol-Keleten, amely Magyarországon jelenleg kórházi körülmények között adható a betegeknek.

Magyarországon elegendő mennyiség áll rendelkezésre belőle a betegek ellátására, de nemsokára itthon is megkezdődik a gyártása. Adagolása a testsúlytól függ, naponta több tablettát kell beszedni. Úgy tűnik, nagyon kevés mellékhatása van, viszont gyorsan hat, a korai stádiumban kezelt pácienseknél hamar elmúlik a láz és jobban lesznek

– részletezte Szlávik János, hozzátéve: a túlsúly is a koronavírus-fertőzés a magas kockázati tényezők közé sorolható. Mint fogalmazott, a járvány eleje óta ismert volt, hogy a koronavírus az idős, krónikus betegekre jelent nagyobb veszélyt, és rizikófaktor a szív- és tüdőbetegség, a daganat, valamint a dohányzás is. 

Szlávik János
Szlávik János
Fotó: Kovács Attila / MTI

A túlsúlyosokra – főleg az extrém módon elhízottakra – a főorvos szerint azért is veszélyesebb a fertőzés, mert nehezebben kapnak levegőt, és rosszabb az oxigénforgalmuk, mint a normál súlyúaknak, emellett nehezebb lélegeztetni is őket, ráadásul a túlsúly mellé gyakran sok más krónikus betegség is társul, például magas vérnyomás, cukor- vagy szív-ér rendszeri betegségek. Közölte: többféle vakcinakutatás folyik a világon, és néhány oltóanyagot már törzskönyveztek.

Magyarország az Európai Unió tagállamaként elegendő mennyiségű vakcinához jut majd hozzá, de erre – úgy tűnik – a jövő év elejéig várni kell 

– tette hozzá Szlávik János.