2024. június 22. 15:00
Georgia 1
Csehország 1
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 22. 18:00
Törökország
Portugália
BVB Stadion Dortmund II. forduló
2024. június 22. 21:00
Belgium
Románia

Akár 28 napon át is fertőzhet a koronavírus

2020.10.11. 21:57

Az emberek köhögésével, tüsszentésével vagy beszédével terjedő  koronavírus  az eddig feltételezettnél jóval hosszabb ideig életképes marad bizonyos felületeken. Erre a következtetésre jutottak – írja az MTI – azok az ausztrál tudósok, akik szerint akár  28 napig fertőzőképes lehet a vírus a bankjegyeken és mobiltelefonok képernyőin, vagy  friss és fagyasztott élelmiszereken.

Az ausztrál nemzeti tudományos intézet kutatói összehasonlításképpen elmondták, hogy  az influenzavírus 17 napig képes életben maradni szobahőmérsékleten sima felületeken. 

corona
Fotó: https://virologyj.biomedcentral.com/

A Virology Journal című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint  magasabb hőmérsékleteken a vírus kevesebb ideig él, 40 fokon 24 órán belül elveszti fertőzőképességét. Mindez  megmagyarázhatja a tömeges megbetegedéseket húsüzemekben és hideg tárolólétesítményekben.  Miután világszerte több ezer dolgozó koronavírus-tesztje lett pozitív vágóhidakon és húsfeldolgozókban, korábban azt feltételezték, hogy  a nedves, párás környezet és a hangos gépek miatti kiabálás okozta a fertőzés kitörését ezeken a munkahelyeken.