Az eddigi legdrámaibb számok: 1025 új fertőzött, 28 halott egy nap alatt

2020-10-12T133658Z 743143995 RC21HJ9JLG8U RTRMADP 3 HEALTH-CORON
2020.10.13. 08:40

1025 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 39 862 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 28 krónikus beteg, így az elhunytak száma 996 főre emelkedett, 11 753-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 27 113 fő. Az aktív fertőzöttek 33%-a, az elhunytak 45%-a, a gyógyultak 32%-a budapesti. A kórházaknál elrendelt új, dinamikus adatszolgáltatás alapján 1519 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 160-an vannak lélegeztetőgépen.

A koronavírusnak még soha nem volt ennyi halálos áldozata egy nap alatt Magyarországon. Az eddigi csúcsot 24 elhunyt jelentette egy héttel ezelőtt. 

A járvány második hulláma zajlik Magyarországon. Nő a fertőzöttek száma, és ezzel együtt akár egy napon belül is dinamikusan nő és változik a kórházi ápolást igénylők és a lélegeztetett betegek száma is. Ezért, ahogy az az operatív törzs sajtótájékoztatóin elhangzott, az egészségügyi védekezés, a kórházi munkaszervezés és az esetleges vezénylések hatékony megszervezése érdekében a kórházaktól még teljesebb körű, valós idejű adatszolgáltatást kértek a kórházban ápolt koronavírusos betegek és a lélegeztetést igénylők számáról – tájékoztat a központi oldal.

A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsa, és nem hagyja, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. A védelmi intézkedések meghatározásánál a járványról szóló nemzeti konzultáció eredményét is figyelembe veszik. Továbbra is kérik az általános szabályok betartását:

 • Kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint az ügyfélfogadási irodákban is.
 • 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.
 • A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is tanácsos kerülni azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak.
 • Kérik, hogy lehetőleg tartsuk a szociális távolságot.
 • Gyakran és alaposan mossunk kezet.
 • Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be.
 • Bárki, akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon, és telefonon értesítse háziorvosát.
 • Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására.
 • A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenniük a fertőzések elkerüléséért.
 • Az iskolákban és óvodákban kötelező a testhőmérséklet-mérés annak érdekében, hogy kiszűrjék a lázas gyermekeket és pedagógusokat, és ezzel is védjék az óvodák és iskolák zavartalan működését.
 • Ha egy szociális intézményben vagy bármilyen más közösségben gócpont alakul ki, akkor a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket – hangsúlyozzák.

A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik.

Az eddigi adatok alapján az operatív törzs 24 óvodában és 17 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 99 osztálynál és 3 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.

  Illusztráció: Átló Koronamonitor

(Borítókép: Stephane Mahe /Reuters) • Hírek
 • Hírek