Taksony
-2 °C
3 °C

Bíróságon támadja az OTP Bank Horvátországot

2020.10.19. 11:46

Az OTP Bank Nyrt. közleményben tájékoztatja a tőkepiaci szereplőket, hogy nemzetközi választott bírósági eljárást kezdeményezett a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID) Horvátország ellen. Az OTP álláspontja szerint Horvátország megsértette a Magyarország és Horvátország között fennálló beruházásvédelmi egyezményt a deviza és devizaalapú lakossági hitelek kötelező átváltásának előírásával. 

Választott bíróság

Francia eredetű szóval: arbitrázs. A felek közötti polgári jogi jogvitának nem állami bíróság, hanem írásban kijelölt döntnök, úgynevezett választott bíróság útján történő eldöntése.

A választott bírósági eljárás célja az OTP Bank Nyrt. horvátországi leánybankját ért – jelenleg 224 millió horvát kuna összegűre becsült – veszteség megtérítése. Ezt a veszteséget az a horvát jogi szabályozás okozta, amely 2015-ben kötelezően előírta, hogy a svájci frankban, vagy svájci frank alapon felvett lakossági hitelek adósainak kérelmére a horvát bankok kötelesek az adott lakossági hitelek devizanemét euróra, vagy euróalapúra átváltani a folyósításkori árfolyamon és kamatozással. Az elszenvedett veszteséget az OTP Csoport már elkönyvelte, azonban annak elsősorban tárgyalásos úton való rendezéséről, másodsorban jogi úton való visszaköveteléséről nem mondott le.

Ugyanakkor az OTP Bank jelezte azt is, hogy számára Horvátország fontos befektetési célpiac, és továbbra is a kialakult vita békés, tárgyalásos rendezésére törekszik Horvátország kormányával.