Az első kulcsvita az SZFE-n

2020.10.19. 11:18

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanuló látványtervező osztályt nem engedték be az intézmény Szentkirályi utcai épületében található tantermébe a mai napon – derül ki az atv.hu tudósításából. 

Az osztállyal azt közölték, hogy nem adhatják oda a termük kulcsát, arra hivatkozva, hogy őszi szünet van. Ismeretes, a hallgatók által el nem ismert kancellár, Szarka Gábor a múlt pénteken rendelt el rendkívüli őszi szünetet a járványhelyzetre hivatkozva.  A hallgatók szerint azonban a tanév rendje alapján most még tanítási idő van, a jogszabály a jövő hétre ír elő őszi szünetet. 

A kancellár által elrendelt rendkívüli őszi szünet jogszerűségét egyébként az SZFE oktatói kara is megkérdőjelezte a vasárnap este kiadott közleményben, amelyet a szinhazonline.hu idézett. E szerint a kancellár azonnali hatályú tíznapos rendkívüli őszi szünettel kapcsolatos rendelkezésével szemben halasztó hatályú keresetet terjesztettek elő, ezért az nem végrehajtható. Leszögezik azt is, hogy ragaszkodnak a tanítás folytatásához.

Mint írják, a rendkívüli szünetet szakmai és pedagógiai szempontból végtelenül károsnak tartják, munkajogi szempontból pedig aggályosnak, hiszen a rendelkezés megsérti A munka törvénykönyve szabadságkiadással kapcsolatos paragrafusait. Szintén munkajogi problémát látnak az épületlezárásban, mivel ezzel a munkáltató megszegi a munkafeltételek biztosításával kapcsolatos kötelezettségeit. Közölték, hogy semmisnek tekintik a rendkívüli szünetre vonatkozó rendelkezéseket, és a hallgatókkal egyetértésben a szokásos munkarend szerint folytatják a munkát az egyetem létesítményeiben

Az atv.hu felidézi azt is, hogy a hallgatók birtokvédelmi eljárást kezdeményeztek a korábban elfoglalt Vas utcai épületre. A hallgatók tervezik, hogy ezt a kérelmet az egyetem a Szentkirályi utcai és a Rákóczi úti épületére is kiterjesztik.