Republikon: a választók harmada a Fideszre, harmada az ellenzékre szavazna

2020.10.30. 21:32

A Republikon Intézet legfrissebb, októberi pártpreferencia-kutatásai a választók aktivitását és pártválasztását vizsgálta. A megkérdezettek 71 százaléka biztosan elmenne szavazni egy most vasárnap tartandó országgyűlési választáson, további 19 százalék pedig valószínűnek tartja a részvételét. Jelenleg tehát szokatlanul magas választói aktivitás jellemzi a magyar társadalmat.

A felmérés szerint a teljes népesség körülbelül harmada szavazna a kormánypártokra, tehát a Fidesz–KDNP továbbra is élvezi szavazói bizalmát. A bizonytalanok aránya közel ugyanakkora, mint a kormánypárti táboré, a népesség harmada pedig valamelyik ellenzéki pártot támogatja, azaz a Fidesz–KDNP és az ellenzék egésze között kiegyenlített a helyzet.

partref
Fotó: Republikon Intézet

Az ellenzéki pártok közül a DK a legnépszerűbb, támogatottságuk a teljes népesség körében 10 százalék. A második helyen szerepel a Momentum 8 százalékkal, a Jobbik és az MSZP 5-5 százalékos támogatottsággal rendelkezik. A Kutyapárt 2 százalékot ért el, az LMP, a Párbeszéd és a Mi Hazánk is 1-1 százalékon áll.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz–KDNP támogatottsága 50 százalék. A DK támogatottsága ebben a körben 15 százalék, őket a Momentum követi 12 százalékkal, a Jobbik és az MSZP is 7 százalékon áll. Az MKKP-t a pártválasztók 3 százaléka jelölte meg, az LMP, a Párbeszéd és a Mi Hazánk is 2 százalékot ért el körükben.  • Tippek
  • Bankszámla