A vírus a temetőkben és a temetkezésben is változást hozott

DBZOL20191102005
2020.10.31. 12:47

A koronavírus-járvány nemcsak az élet minden területén hozott változásokat, hanem a halál kegyeletteljes kezelésében, vagyis a temetkezésben, illetve a temetői ügyintézésben és látogatásban is.

Az Indexen már megírtuk, hogy mindenszentek és halottak napja (november 2-áig) alkalmából meghosszabbított nyitvatartással várják a megemlékezőket a fővárosi temetők.

A Budapesti Temetkezési Intézet közleményben jelezte, hogy hétfőig 8 órától 18 óráig tartanak nyitva a temetőirodák, amelyekben a maszk és a kézfertőtlenítő használata kötelező a járvány miatt. Azt is közölték, hogy az ügyféltérben annyi ember tartózkodhat egyszerre, ahány aktív ügyfélpult áll rendelkezésre, azon kívül várakozva be kell tartani a másfél-két méteres távolságot.

A temetkezési intézet oldalán azt is hozzáteszik a temetőlátogatók figyelmét felhívva, hogy 

legyenek figyelemmel idős hozzátartozóikra, és lehetőség szerint meghatalmazással intézzék a sírhelyekkel kapcsolatos tennivalókat.

A ravatalozótermekben a befogadóképesség függvényében maximum 15–30 fő tartózkodhat, hogy a 1,5–2 méteres távolság betartható legyen. Azt is kérik, hogy a külső ravatalozásoknál is tartsák a távolságot a gyászolók, aki pedig a fertőzés bármely tünetét észleli magán (láz, köhögés, hasmenés, fáradékonyság), az kizárólag telefonon vagy e-mailben érintkezzen a temetkezési intézet munkatársaival.

Az Index megkeresésére a Budapesti Temetkezési Intézet azt írta, hogy az elmúlt időszakban is nyomon követték a látogatói forgalmat. A különböző napszakokban meglehetősen hektikus a látogatók száma, de egy folyamatosan sűrű látogatottságot tapasztaltak. Már az elmúlt hétvégén is több tízezren keresték fel a budapesti köztemetőket.

Vélhetően a lakosság jelen időszakban megfontoltabb, óvatosabb, és igyekszik majd elkerülni a nagyon forgalmas időszakokat – október 31-ét és november elsejét. Azonban a rendvédelmi szervek támogatásával igyekszünk minden gyalogos- és gépjárműforgalmat érintő problémát megoldani, uralni

– tájékoztatott a temetkezési intézet.

Maszkos gyász

A nagyobb vidéki városok köztemetőjének honlapján is feltüntetik, hogy a járványügyi védekezés miatt a védőmaszk használata kötelező a személyes ügyfélkapcsolat során, illetve biztosítják a kézfertőtlenítés lehetőségét.

A temetési szertartások esetében olyan kitételekkel is találkozni, hogy például a szertartást megelőző azonosításon családonként két fő vehet részt, a ravatalozókban szintén meghatározzák, hogy hány fő és milyen felosztásban tartózkodhat.

A szertartás alatt pedig a ravatalozóban és a szabadban egyaránt maszkot kell viselni, továbbá a másfél méteres távolság betartását kérik.

Online temetkezés

A koronavírus-járvány a temetkezési vállalkozásokat is arra késztette, hogy igazodjanak a megváltozott körülményekhez. A fizikai kontaktus helyett olyan ügyintézést kínálnak, amelynek során mindent elintéznek az ügyfél helyett.

A temetkezési szolgáltatásokat igénybe vevőknek nem szükséges befáradniuk a kórházba, a hivatalokba vagy olyan intézményekbe, ahol nagyobb eséllyel fertőződhetnek meg a koronavírussal.

A vállalkozások azzal számolnak, hogy a nem személyes/online szolgáltatás iránti érdeklődés még inkább emelkedni fog a következő időszakban.

Koporsógyártás koronavírus idején

A koronavírus-járvány alatt Európa-szerte megnövekedett az igény olyan speciális kiegészítők iránt, amik a fertőzésben elhunytak esetén kötelező előírás. Ilyen például a hermetikusan lezárható fémbetét

– nyilatkozta Balogh Károly, Magyarország piacvezető, legnagyobb koporsógyárának, a Karsol Kft.-nek az ügyvezető igazgatója az Indexnek.

A koporsógyártás piaci változásával kapcsolatban elmondta, a koronavírus megjelenése óta periodikus és nehezen kiszámítható ingadozás figyelhető meg, amit az okoz, hogy a pandémia által leginkább sújtott nyugat-európai országok temetkezési vállalatai 2020 első felében a hatóságok felszólítására megnövelték készleteiket.

Ez az olyan gócpontok esetében, mint Észak-Olaszország, Közép-Spanyolország, Észak-Franciaország vagy például London, indokolt volt, de a halálozási esetszámok érdemben nem változtak, így júniustól visszaestek a nyugat-európai megrendelések.

Magyarországon ezzel szemben az idén kevesebben haltak meg, mint egy évvel korábban

– mutatott rá Balogh Károly. Szerinte ez a kedvező demográfiai helyzet összefüggésben van a járvány időszakában kialakult pozitív társadalmi reakciókkal és a megfelelő hatósági intézkedésekkel. A kedvező változás kizárólag a vidékhez köthető, Budapesten majdnem teljesen megegyeztek a tavalyi és idei adatok – tette hozzá.

Ezen demográfiai folyamatok együttes eredménye volt az, hogy a nyári hónapokban több európai koporsógyártó cég, így a Karsol is csökkentette, illetve ideiglenesen leállította a gyártását. A cég ügyvezető igazgatója azt Indexnek azt mondta:

mostanra a hatékony gazdasági lépéseknek és az állami intézkedéseknek köszönhetően visszaállt a normál üzletmenet.

Voltak aggályaik, hogy a temetési szertartások korlátozása negatív irányba tereli majd a családok vásárlási szokásait, esetleg megugrik a hamvasztásos temetések aránya. Ez Németországban és Szlovákiában tetten érhető volt, a családok olcsóbb temetést rendeltek, különösen a járvány első szakaszában, mivel 5–10 fős temetések voltak, vagy elhalasztották azokat.

A hagyományosan erős keresztény gyökerű országokban, így Magyarországon is azonban nem volt tapasztalható ilyen jellegű szociális változás, a koporsós temetések hasonlóan folytak-folynak, mint a korábbi években

– fogalmazott Balogh Károly az Indexnek.

Arról még az első hullám idején adott ki tájékoztatást a Nemzeti Népegészségügyi Központ, hogy a koronavírusban elhunytakat hogyan és milyen szabályozás alapján kell eltemetni. Az eljárásrend szerint a halott az általános felszíni fertőtlenítést követően dupla műanyag (szivárgásmentes) zsákba helyezendő, melyet szintén szükséges fertőtleníteni, majd a holttestet kellő szilárdságú, vízhatlan módon hézagmentesített, ráillő fedéllel ellátott koporsóba kell helyezni.

Hogyan látogathatók a temetők?

A Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályának vezetője, Galgóczi Ágnes a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy halottak napján és előtte, a hétvégén is

kiemelten fontos a fertőzések megelőzésére szolgáló szabályok betartása.

Galgóczi Ágnes kiemelte, hogy aki tünetet észlel magán, ne látogasson ki a temetőbe, ne találkozzon a családtagjaival. Érdemes kerülni a zsúfolt helyeket, csoportosulásokat a temetőkben és a temetői díszek, virágok megvásárlásakor is. Azt is elmondta,

szabadtéren, ahol sokan vannak, érdemes maszkot viselni, a temetők fenntartóitól pedig azt kérte, hogy fertőtlenítsék az illemhelyeket és a gyakran megérintett felületeket.  • Hírek
  • Árfolyam