Nemcsak egy hónapra kéne abbahagyni az ivást, hanem örökre!

IMG 2198
2020.11.01. 06:50
A száraz november azoknak a rendszeres ivóknak szól, akik nem isznak többet napi egy üveg bornál – még nem. A járvány tovább emeli a teljesítés nehézségi szintjét.

Piál a föld, halál a májra. A potenciális ivók döntő többsége fejből ismeri ezeknek a daloknak a szövegét. Az alkoholfogyasztás mélyen beivódott a kultúránkba, tűrését, gyakran támogatását össznemzeti konszenzus övezi. Pedig a nagy nemzeti egyetértés Magyarországot a 900 ezer alkoholista hazájává tette (a WHO becslése szerint). A kormányzati hozzáállást jól szimbolizálja a pálinkafőzés szabadságáért vívott harc, miközben semmiféle elfogadott szakpolitikai program nincs az alkoholizmus visszaszorítására. 

Havi 100-120 doboz sör elfogy otthon

István egy alföldi kisvárosban él (nevét megváltoztattuk), saját ivási szokásairól kérdeztük.

Milyen gyakran és mennyit iszik egy hónapban?

Én otthoni zugivó vagyok, majdnem mindennap iszom alkoholt, szinte kizárólag csak sört. Az otthoni iszogatás mára a munka utáni, délutáni pihenés része lett. Egy hónapban biztos, hogy megiszom 100-120 dobozzal! Ha nagy ritkán társaságba keveredem, akkor egy-egy felest is. Bort csak elvétve, azt veszélyes dolognak tartottam – valószínűleg azért, mert a gimis éveim végén, de főleg a főiskolán szinte mindig csak azt ittunk, és akkoriban gyakran le is részegedtünk.

Az alkohol milyen rövid és hosszú távú hatását figyelte meg magán?

Régóta iszom rendszeresen, már nem tudom, milyen volt anélkül. Látszik a bőrömön, látszik a szemem alatt, a fogaimon. Észrevettem, hogy az alkohol miatt nehezebben alszom el, ezért folyamatosan fáradt vagyok mindaddig, amíg egyszer lemerül a szervezetem, ilyenkor képes vagyok 12 órát átaludni.

Sokkal szembetűnőbbek az életstílusommal kapcsolatos hatások – berendezkedtem egy olyan életvitelre, amibe nem férnek bele a másoknak természetes, hétköznapi dolgok. Én pl. nem járok nagybevásárlásra, halogatom a lakás körüli dolgokat. Ugyanez a helyzet a társasági élettel kapcsolatban is – háromból kétszer elutasítom, ha hívnak valahova, mert én már jobban szeretek egyedüli iszogatni. A tavaszi karanténidőszakban a szokásosnál is jobban elengedtem magam, hiszen még a szokásosnál is többet voltam otthon, pedig otthon ülő típus vagyok.

Minek a hatására kezdett érdeklődni a száraz november kihívás iránt? Mit vár tőle?

Teljesen véletlenül találkoztam vele, talán az RTL-en volt a száraz novemberről egy összeállítás két-három éve, amit véletlenül láttam. Rákerestem, elolvastam, de nem vettem komolyan, csak olyan jópofa, romkocsmás, facebookos kihívásnak tűnt, amit divat teljesíteni. Egyébként akkor rögtön teljesítettem is, végigcsináltam az egy hónapot, de nem változott meg tőle az életem – ahhoz azért nekem több kell.

Mi szükséges ahhoz, hogy egy hónapig ne igyon alkoholt?

Tulajdonképpen csak önuralom. Nem tartom magam függőnek, fizikai függőség nem alakult ki, és ha akarnám, abba tudnám hagyni. (Én úgy érzem, hogy nekem nem a rendszeres alkoholfogyasztással van gondom, hanem azzal a lelkiállapottal, ami miatt iszom.) Ha úgy gondolkodik az ember, hogy ez egy feladat, amit egyszerűen meg kell csinálni, akkor szerintem könnyű, mert olyankor az ember tudja, hogy decemberben már újra visszatérhet a régi kerékvágásba. Szerintem harminc napra mindenki meg tudja változtatni néhány szokását. Akkor nehezebb, ha rágörcsöl az ember, mert tudja, hogy alkoholista, mert akkor nemcsak egy hónapra kéne abbahagyni az ivást, hanem örökre! Az meg, gondolom, elég nyomasztó lehet.

Tessék, lehet próbálkozni!

Ilyen körülmények között érthető a Kék Pont Alapítvány figyelemfelhívó erőfeszítése, mely 2016 óta az alkoholizmus küszöbén egyensúlyozó, de még csak társasági ivóknak tekinthető sokaság számára kínál kijózanítóan egyértelmű, egy hónapos absztinenciatűrés-tesztet. 

Dávid Ferenc, a száraz november kihívás kampányfelelőse a lapunknak elküldött dokumentumában arra figyelmeztet, hogy a Covid-helyzet most rosszabb, mint tavasszal volt, a szabályok mégis lazábbak. A járvány hatására az emberek jelentős részének gyökeresen megváltozott az élete. Olyan hétköznapi tevékenységeink alakultak át, és kerültek új keretek közé, mint a tanulás, a munka, az utazás vagy a szórakozás. A bizonytalanság miatt sokakban kialakulhat a magára hagyottság érzete. Ha pedig a magyarok magukra maradnak, akkor isznak, hiszen a kocsmák és a szórakozóhelyek nyitva vannak. A nagyivóknak további súlyos problémát jelent, hogy 

a koronavírus miatt a túlterhelt egészségügyben prioritást élveznek a megfertőzöttek, miközben az alkoholproblémával küzdők kiszorulnak az ellátásból. 

Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns ehhez annyit tesz hozzá, hogy az összezártság számos rosszul működő családban vagy házastársi viszonyban növelheti az alkoholfogyasztást. A száraz november kihívás azokat tudja megszólítani, akik már elgondolkodtak azon, hogy talán nem jó irányba viszi az életüket az italozási szokásuk.

Amikor már felmerül  a kétely, hogy egyáltalán képes vagyok-e egy ilyen kihívást végigvinni, az azt jelenti, hogy belül valami már nem oké.

Akiket viszont nem érint a probléma, azokat is arra biztatja, hogy hívják fel a rendszeresen ivó ismerőseik figyelmét erre a tesztre.

A Global Drug Survey speciális riportja a Covid-járvány hatásaival foglalkozott (11 országban több mint 50 ezren töltötték ki az online kérdőíveket). A kutatók azt tapasztalták, hogy a járványintézkedések hatására növekedett a „kicsit többet” ivók aránya. Akik ehhez a csoporthoz tartoznak, az ivás okozta negatív következmények közül elsősorban a testi és a lelki állapotuk romlását észlelték magukon, de a munkavégzésükre is kedvezőtlenül hatott. Összességében tehát az alkohol negatív következményei fokozódtak.

A száraz november kihívás nem a kontroll nélkül ivók terepe

Dávid Ferenc szerint a kihívás célcsoportja a heti egy-két egységnyi ital és a napi egy üveg bor közti tartományban fogyasztó. A lényeg a kontroll, ezt ugyanis nem lehet újratanulni, ezért fontos addig megerősíteni, ameddig még megvan. A kihívás azoknak szól, akik isznak és inni is akarnak, csak nem akarják elveszíteni a kontrollt. Ha valaki napi 2-3 üveg borról akar lejönni, vagy hasonlóan nagy mennyiségű töményről, akkor ne próbálkozzék egyedül, ez kórházi ellátást kíván – húzza alá. 

A vírushelyzettel és az alkohollal való megküzdés az egy hónapos józansági kihívásban összekapcsolódik. Egyrészt fizikálisan, mert a száraznovemberezők nem járnak kocsmába vagy szórakozóhelyre inni, másrészt pedig mentálisan, mert a kihívásban való aktív részvétel hatására az egyén felelősségérzete és az öngondoskodása is nő.

Néhány jó tanács

Akik idén először vállalják, hogy novemberben nem isznak alkoholt, azoknak a Kék Pont munkatársa azt javasolja, hogy minél többet menjenek szabad levegőre, kerüljék a szórakozóhelyeket és a kocsmákat. 

Igyanak sok tiszta vizet, de nyugodtan csillapíthatják a sóvárgásukat 0%-os alkoholmentes sörrel is.

Figyeljenek arra, hogy mire cserélik az ivást, mert az öröm keresni fogja a forrását! Ne használjanak helyette mondjuk több hasist, vagy ne töltsenek több időt online pókerrel! Tartózkodjanak olyan dolgoktól, amelyek az ivás helyére akarnak majd benyomulni! Keressék online kapcsolatban is a barátaikat, és látogassák a Száraz November Egymás közt nevű Facebook-csoportot!

Idén novemberben minden pénteken 19:00 órától a Kék Pont nyilvános Zoom-csatornát indít (itt a szoba linkje), ahol vendégekkel és közös játékokkal segítik a hétvégi sóvárgás leküzdését és a kihívás teljesítését.