Szeles nyarunk volt a Balatonnál

2020.11.01. 07:23

Szeles időjárás jellemezte az idei, szombaton véget ért tavi viharjelzési szezont – adta ki közös közleményben az Országos Meteorológiai Szolgálat, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság. Arról is tájékoztattak, hogy

az áprilistól október végéig tartó időszakban nyolcan fulladtak a Balatonba.

A  balatoni, a Velencei-tavi és a Tisza-tavi vihar-előrejelző szolgálat április 1-jétől október 31-ig üzemel. A viharjelző szolgáltatás meteorológiai kiszolgálásáért az Országos Meteorológiai Szolgálat, üzemeltetéséért az OKF felel. A meteorológiai szolgálat azt írta: az idei viharjelzési szezont átlagosan szeles időjárás jellemezte. Az idei szezonban a Balatonnál 1799-1855 órát tett ki az elrendelt viharjelzés, ez több, mint tavaly.

A nyár kissé hűvösebben alakult, mint az elmúlt három évben. A legmelegebb nap július 10. volt, amikor Balatonbogláron 35 fokot, Siófokon 34,9 fokot, Fonyódon pedig 34,6 fokot mértek.

Késve, de jött a csapadék, a Balaton térségében átlagosan 300 milliméter körül alakult. Keszthely térségében a 150 millimétert is meghaladta a havi csapadékösszeg, ami a sokéves átlag több mint kétszerese.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság azt írta, hogy a viharjelzési szezonban pontosan 487 fürdőzőt, illetve vízen közlekedőt mentettek ki, ami jóval több az átlagnál. Április 1. és október 31. között 8 ember fulladt a Balatonba, halálos kimenetelű vízi közlekedési baleset nem történt.

A folyamatos vízirendészeti jelenlét egész nyáron biztosított volt. Elsősorban nem a fürdőzők, hanem a szörfösök, vitorlázók és egyéb vízi járműveket használók körében volt szükség rendőri intézkedésre, mentésre – közölte a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság nyomán az MTI.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport