Falus Ferenc: Nálunk is kellene országos szűrés

2020.11.04. 13:55

Magyarországon is lenne értelme egy a szlovák országos teszteléshez hasonló vizsgálatsorozatnak – mondta a Népszavának Falus Ferenc korábbi országos tisztifőorvos azt követően, hogy keddre virradóra már 84 halálos áldozata volt a járványnak. Az immunológus azt emelte ki, hogy a hagyományos PCR-teszteléssel alig pár ezer fertőzöttet találtak a szomszédos országban, azonban a hétvégén az antigénalapú szűréssel már 38 ezret, akiket karanténba helyezve nagyobb eséllyel szakítható meg a fertőzési lánc. 

Falus szerint hasonló haszna lenne annak is, ha megismételnék legalább a nyári Huncover-vizsgálatot, amikor 17 ezres reprezentatív szűréssel térképezték fel a lakosság átfertőzöttségét.

A lap arról is írt, hogy a szlovák tesztelést Magyarország 200 medikussal segítette, 154-en a Semmelweis Egyetemről, 50-en pedig a Debreceni Egyetemről utaztak ki. A kiválasztásnál igyekeztek a tapasztalatot szem előtt tartani, a szlovák fél által ajánlott 1000 eurós tiszteletdíjról akkor még nem értesültek az egyetemek.