Orbán Viktor: A kötelező maszkhasználatot a közterületeken is elő fogjuk írni

2020.11.10. 20:13 Módosítva: 2020.11.10. 22:06

Magyarország most van ott, ahol Ausztria egy héttel ezelőtt volt. A szakértők szerint ötven százalék az esélye annak, hogy az egészségügyi rendszer kitart, ezért eljött a cselekvés ideje

– jelentette be Orbán Viktor este az M1-nek adott interjújában, néhány órával azután, hogy az Országgyűlés elfogadta a rendkívüli veszélyhelyzetről szóló törvényjavaslatot. 

A miniszterelnök újra elmondta, hogy Magyarország laboratóriuma Ausztria, és itt van a legtöbb kórházi ágy és lélegeztetőgép az Európai Unióban. Hozzátette: 

szakértők szerint most 50 százalék az esélye, hogy ha a dolgok így mennek tovább, az egészségügy kitart, mert védekezőeszközökből rengeteg van, a szakemberek száma azonban véges. Ez az 50 százalék nagyon alacsony arány, ezért ezeket a döntéseket most meg kellett hozni

– szögezte le a miniszterelnök. A maszkviselésről azt mondta, hogy ha az emberek 80 százaléka hordja a maszkot, akkor az elegendő ahhoz, hogy a vírust minimum lelassítsuk, vagy meg is fékezzük, azonban ez lassan kevés lesz szerinte.

Jó, hogy hordják az emberek a maszkot, de ez már nem elég

– fogalmazott, és kiemelte, hogy a kötelező maszkhasználatot a közterületeken is előírják kedd éjféltől.

Az interjú után az Orbán-kormány Facebook-oldalán megjelent bejegyzés szerint a tízezer fősnél nagyobb települések egyes közterületeire vonatkozik a döntés. E közterületek kijelölése a helyi polgármester feladata, Sportoláskor és parkokban nem kötelező maszkot viselni.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy a kijárási tilalmat el lehet és el kell rendelni, de a diákokat és a tanárokat nem szabadságra küldték, hanem digitális oktatás lesz, este nyolckor pedig már otthon kell lenni.  

A miniszterelnök a gyorstesztekről azt mondta, hogy jobb őszintén beszélni a dolgokról, ezért kijelentette, hogy ha a gyorsteszt szerint valaki fertőzött, akkor 90 százalékos biztonsággal lehet állítani, hogy adott ember valóban elkapta a koronavírus-fertőzést. Ha valaki a gyorsteszt eredménye alapján azonban negatív eredményt kap, az azt jelenti, hogy 60 százalék az esélye annak, hogy nem fertőzött. Hozzátette, egyelőre várja a szomszédos országok teszteléseinek eredményeit, és azokhoz mérten hoz majd további döntéseket. 

Orbán Viktor kiemelte, hogy a szociális szférában dolgozók rendelkezésére bocsátják a gyorsteszteket, azonban az ellenzéki javaslatról, azaz az átfogó teszteléséről azt gondolja, előbb meg kellene várni a környező országok eredményeit. Kiemelte: 

van annyi gyorsteszt, hogy az összes szociális dolgozót tesztelni tudják.

Ami a vakcinát illeti, a miniszterelnök szerint az hamarosan megérkezhet, és először az orvosokat és a közrend fenntartásában dolgozókat fogják beoltani. 

Úgy számolok, ez arra lesz elég, hogy az orvosokat, ápolókat, kórházi dolgozókat, a közrend fenntartásában dolgozókat be tudják oltani, és talán a legnagyobb bajban lévő betegeket is. 

– mondta Orbán Viktor. December végén, januárban az EU-ból biztosan, és talán máshonnan is jön majd valamennyi vakcina. Úgy számolok, ez arra lesz elég, hogy az orvosokat, ápolókat, kórházi dolgozókat, a közrend fenntartásában dolgozókat be tudják oltani, és talán a legnagyobb bajban lévő betegeket is. Az EU-ból 50-100 ezer vakcina jön decemberben, ezenkívül más vakcináról is tárgyalnak – mondta a miniszterelnök. Számít arra is, hogy lesz tömeges szállítási időpont, ezt nagyjából áprilisra tette. Ez azt jelenti, hogy a miniszterelnök arra számít, hogy

részleges megkönnyebbülés jön decemberben-januárban, és egy végleges áprilisban.

Hangsúlyozta továbbá, hogy a kijárási tilalom egy hónapra szól, ahogy a korlátozások is, az eredményekről pedig két hét múlva tud majd beszámolni.

Ha minden jól megy, karácsony környékén szabadulhatunk

– tette hozzá. Szerinte nem részterületeket kell szabályozni, hanem az életet, az egészséget.

Túlélni is kell, meg el is kell tartani a családot, enni kell adni a gyerekeknek. Olyan segítséget akarok adni az embereknek, hogy élhessék az életüket.

Emlékeztetett, hogy a középiskolák áttérnek a digitális oktatásra, de az általános iskolákat egyelőre nem akarják bezárni, hogy a szülőknek ne kelljen otthon maradni a gyerekekkel. 

Orbán Viktor
Orbán Viktor
Fotó: M1 / Médiaklikk

Az uniós koronavírus elleni védekezésről a miniszterelnök azt mondta, hogy lehet, hogy a többi ország gazdagabb, vagy jobb felszereléseik vannak, de Magyarországon a minőség és az erő lélekből jön. Úgy fogalmazott: Magyarországnak jó oka van arra, hogy büszke legyen az egészségügyi dolgozóira. A miniszterelnök szerint a magyar emberekben van egy nagyon erős összetartozás-érzés, és úgy látja, hogy ez a minőség fogja megadni a számok mögötti a sikereket,

mert a végén ezen túl leszünk, és győzni fogunk

– összegzett Orbán Viktor.

A kedd éjféltől hatályos járványügyi szigorítások listája így néz ki:

  • Minden gyülekezés és rendezvény tilos.
  • Bezárnak az éttermek, kivéve az üzemi jellegűek, csak házhoz szállítás lehetséges.
  • Az üzleteknek és a fodrászatoknak, illetve az egyéb kisipari szolgáltatásoknak este 7-kor be kell zárniuk.
  • A szállodák nem fogadhatnak turistákat, csak üzleti utazókat.
  • Családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb tíz fő vehet részt.
  • Esküvőket csak lakodalom nélkül lehet megtartani. Az egyházi és polgári szertartásokon csak a lebonyolításban részt vevők, illetve a családtagok közül a szülők, a testvérek és a tanúk vehetnek részt.
  • Temetéseket legfeljebb 50 fővel tarthatnak.
  • A sportrendezvényeket csak zárt kapuk mögött lehet megrendezni. Szabadtéren az egyéni sportolást engedik, azonban az amatőr csapatsport tilos.
  • A szabadidős létesítményeket, fitnesztermeket, fedett uszodákat, színházakat, múzeumokat, állatkerteket be kell zárni.
  • A felsőoktatás csak online formában működhet, és bezárnak a felsőoktatási kollégiumok is. A középiskolákban 8. osztály felett digitális oktatásra térnek át. A bölcsődék, óvodák és általános iskolák a 14 év alattiak számára nyitva maradnak.
  • A kórházi, a bölcsődei dolgozókat, illetve a pedagógusokat mostantól hetente célzottan tesztelik koronavírus-gyorsteszttel.