Itt a veszélyhelyzet: példátlan szigorítások jönnek

DBZOL20201110020
2020.11.10. 16:03 Módosítva: 2020.11.10. 16:39
Az ellenzék támogatásával szavazta meg a parlament a rendkívüli jogrend 90 napos meghosszabbítását. A törvénnyel a kormány megkapta a felhatalmazást a koronavírus miatti rendeleti kormányzásra.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfői bejelentése után kedden rendkívüli ülést tartott az Országgyűlés, a képviselők pedig

180 igennel egy nem ellenében elfogadták

a rendkívüli veszélyhelyzetről szóló törvényjavaslatát. Nem minden orsszággyűlési képviselő vett részt az ülésen. 

A most elfogadott törvénnyel kapta meg a kormány a rendkívüli felhatalmazást, hogy a koronavírus járvány miatt rendeleti úton is irányíthassa az országot.

Kapcsolódó

Orbán: Szigorítunk, bezárjuk az éttermeket, stadionokat és középiskolákat

Kijárási és gyülekezési tilalom jön kedd éjféltől, ha a parlament megszavazza a felhatalmazást.

A törvény értelmében kedd éjféltől életbe lépnek a miniszterelnök által hétfőn felsorolt szigorú korlátozó intézkedések. Ezek egyebek között: 

 • Minden gyülekezés és rendezvény tilos.
 • Bezárnak az éttermek, kivéve az üzemi jellegűek, csak házhoz szállítás lehetséges.
 • Az üzleteknek és a fodrászatoknak, illetve az egyéb kisipari szolgáltatásoknak este 7-kor be kell zárniuk.
 • A szállodák nem fogadhatnak turistákat, csak üzleti utazókat.
 • Családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb tíz fő vehet részt.
 • Esküvőket csak lakodalom nélkül lehet megtartani. Az egyházi és polgári szertartásokon csak a lebonyolításban részt vevők, illetve a családtagok közül a szülők, a testvérek és a tanúk vehetnek részt.
 • Temetéseket legfeljebb 50 fővel tarthatnak.
 • A sportrendezvényeket csak zárt kapuk mögött lehet megrendezni. Szabadtéren az egyéni sportolást engedik, azonban az amatőr csapatsport tilos.
 • A szabadidős létesítményeket, fitnesztermeket, fedett uszodákat, színházakat, múzeumokat, állatkerteket be kell zárni.
 • A felsőoktatás csak online formában működhet, és bezárnak a felsőoktatási kollégiumok is. A középiskolákban 8. osztály fölött digitális oktatásra térnek át. A bölcsődék, óvodák és általános iskolák a 14 év alattiak számára nyitva maradnak.
 • A kórházi, a bölcsődei dolgozókat, illetve a pedagógusokat mostantól hetente célzottan tesztelik koronavírus gyorsteszttel.

A pontos szabályok várhatóan hamarosan a Magyar Közlönyben jelennek meg. Ezeket külön cikkben részletezzük. 

Az Orbán-kormány javaslatát Varga Judit terjesztette elő a parlamentben. Az igazságügyi miniszter elmondta, hogy a tavaszival ellentétben, ezúttal kilencven napra tervezik bevezetni a rendkívüli jogrendet. 

Ezért ennyi időre terveznek, mert az Európai Uniótól kapott tájékoztatás szerint időközben elérhető lesz a koronavírus elleni vakcina. Ha lesz rá mód, természetesen előbb feloldják a korlátozásokat. 

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője parlamenti felszólalásában arról beszélt, hogy a hazaihoz képest tőlünk nyugatabbra sokkal rosszabb a helyzet. A labornak szánt Ausztriában például kétszer annyi a fertőzöttek száma. Belgiumban pedig már októberben megteltek az intenzív osztályok. Végül Kórózs Lajos visszahívását is kérte álhírek terjesztése miatt. 

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője száz éve nem látott világjárványra hivatkozott, majd hozzátette, hogy helyes döntés volt a különleges jogrend márciusi bevezetése, a védekezés pedig sikeres. 

Korózs Lajos, MSZP-s képviselő a veszélyhelyzet időkorlátjának hasznosságáról beszélt, majd arról, hogy a kormány elpazarolta a nyarat, és elfelejtett megtenni számos intézkedést. 

 Borítókép: MTI Fotós: Balogh Zoltán • Hírek
 • Bankszámla