Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

PDSZ: Ausztriában bezárnak az iskolák, ezt követeljük Magyarországon is

2020.11.13. 20:49

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmánya azt követeli, hogy a magyar közoktatási intézmények haladéktalanul zárjanak be. A PDSZ péntek este az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte, Ausztriában a járványhelyzet miatt keddtől december 8-ig bezárnak az iskolák.

Most, hogy bezárt a miniszterelnök „laborja”, ahol a járványügyi adatok jóval kedvezőbbek a magyarországinál, „itt az idő megint kimondani: követeljük, hogy kövesse a példát”.

A PDSZ arra hivatkozva, hogy

mivel Magyarországon sokkal rosszabb a helyzet, mint Ausztriában,

a teljes intézményrendszer azonnali zárását követeli. Továbbá, hogy a zárás alatt valósuljon meg az intézményi dolgozók beígért, államilag finanszírozott átfogó tesztelése.

Intézménylátogatás csak negatív teszttel legyen lehetséges az újranyitás után is.

Azt is kéri a szervezet, hogy az Orbán-kormány ne hagyja magára a munkáltatókat és a munkavállalókat: vadászati kiállítás, olimpiai stadion, belgrádi vasút helyett segítse meg őket abból az uniós támogatásból, ami ezt a célt szolgálja.

A PDSZ Követeli, hogy a gyermekével a járvány alatt otthonmaradásra kényszerülő szülő is minősüljön keresőképtelennek, és a táppénze mellé részesüljön kiegészítő jövedelempótló támogatásban.

A PDSZ szerint az újranyitás után a járványhelyzet teljes időtartama alatt a felsősök és a középiskolások digitális munkarend szerint tanuljanak, a normál munkarend csak az alsósok számára legyen lehetséges. A digitális oktatásban lemaradók számára pedig szervezzenek digitális tanulócsoportokat.

Azt is kéri A SZERVEZET, hogy a nyitás után az óvodákban függesszék fel az intézménylátogatási kötelezettséget.

A nyitás után pedig azoknak a szülőknek, akik meg tudják oldani a gyermekeik otthoni gondozását, az intézményvezetők ne tagadják meg, hanem automatikusan engedélyezzék a távolmaradást, igazolják a hiányzást – olvasható a PDSZ közleményében.  • Vennék
  • Hírek