A távoktató tanároknak is ingyenes lesz az internet

2020.11.14. 16:54 Módosítva: 2020.11.15. 10:05
A 14 év feletti középiskolások távoktatásra átállítása szerdán kezdődött az egyre romló járványügyi helyzet miatt.

Orbán Viktor szombat késő délelőtt hivatalos Facebook-oldalán egy videóban jelentette be, hogy harminc napra ingyen kapják az internetet az online oktatásban részt vevő középiskolások.

Kapcsolódó

Orbán Viktor: 30 napra ingyen kapják az internetet az online oktatásban részt vevő középiskolások

Lesz egy vita a cégekkel – fűzte hozzá a miniszterelnök. Vagy mégsem?

A miniszterelnök a videóban idézett a Magyar Közlönyben azóta megjelent A veszélyhelyzet ideje alatt a digitális oktatással érintett családokat segítő intézkedésekről című rendeletből. Ebben többek közt szerepel:

„A helyhez kötött internet-hozzáférési szolgáltatás 30 napra ingyenesen vehető igénybe a köznevelésben és a szakképzésben, nappali rendszerű nevelés-oktatásban és szakmai oktatásban elrendelt, tantermen kívüli digitális munkarendben működő középfokú iskolával fennálló jogviszonyra tekintettel.”

Mindez lefordítva azt jelenti, akik digitális oktatásban vesznek részt, ebben az időszakban ingyen használhatják az internetet.

A rendelet mindezt részletesen úgy szabályozza, hogy az ingyenes internetszolgáltatásra maga az előfizetéssel bíró tanuló vagy helyette az előfizetéssel rendelkező törvényes képviselő (legtöbb esetben a szülő) jogosult. Illetve az internet-előfizetéssel rendelkező pedagógusok is ingyen élhetnek a lehetőséggel.

A szolgáltatást csak egy helyen lehet ingyenesen igénybe venni, így a jogosultnak választania kell, hogy a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén akar-e élni a lehetőséggel.

A rendelet azt is kimondja, hogy a decemberi számla összegéből fogják a szolgáltatók a 30 napra szóló kedvezményt jóváírni. Ha ezt a jogosult szeretné igénybe venni, ezt lehetőség szerint online jelezze a szolgáltató felé.

Igazolásnak elég, ha büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozik a szolgáltató felé, hogy részéről fennállnak az ingyenes szolgáltatás igénybevételének feltételei.

Másfél millió magyar kért ingyennetet a nemzeti konzultációban

A digitális oktatást segítő ingyenes internetszolgáltatás lehetősége nem merül föl újdonságként, miután a legutóbbi, koronavírusról szóló nemzeti konzultáció kérdései közt is szerepelt. A júniusban kiküldött kérdések egyike a digitális tanrendre vonatkozott, és egész pontosan így szólt:

Ön egyetért-e azzal, hogy a járvány idején az iskolás gyermeket nevelő családok és tanárok számára legyen ingyenes az internet?

Az eredményeket kiértékelve kiderült, hogy 1 576 166-an értettek egyet azzal, hogy az említett rétegek ingyen kaphassák az internetet – szerepel az október elején publikált eredmény a hivatalos kormányzati koronavírus.gov.hu oldalon. (A kérdőíveket összesítve 1 682 295-en töltötték ki.)

A szolgáltatók már felkészültek

A miniszterelnök szombati videójában arról is beszélt, hogy az ingyenes internet ügyében lesz erről vita a cégekkel. Ebben azonban érzékelhető némi ellentmondás, miután az Index szombaton a rendelet megjelenése után utolért két nagy céget a hazai szolgáltatók közül.

A Telekom elmondta, őket nem érte váratlanul a bejelentés, mert már az említett nemzeti konzultáció kérdései közt is szerepelt az ingyenes internet mint lehetőség, ezért már korábban folytattak egyeztetéseket erről.

A sok tekintetben rendkívüli helyzet miatt a Telekom hozzátette, számukra most az az elsődleges, hogy eleget tegyenek a kormányrendeletnek, ügyfeleik számára pedig gyors és kényelmes folyamatot alakítsanak ki. Ennek részletei már rendelkezésre állnak.

Az ingyenes internetre jogosult Telekom-ügyfelek a Telekom honlapján, a Flip-ügyfelek a Flip honlapján jelezhetik igényüket a 30 nap ingyenes internetszolgáltatásra november 18. és 27. között.

Az igény feladásához Telekom-ügyfél esetén egy számlára (a számla bal felső részében található MT-ügyfélazonosítóra és folyószámlaszámra), Flip-ügyfél esetén szintén egy számlára (a számla jobb felső részében található ügyfélazonosítóra és folyószámlaszámra), valamint az oktatási jogviszonyt bizonyító ún. oktatási azonosítóra lesz szükség.

A 30 napos ingyenességet az integrált csomagot használó ügyfeleik is igénybe tudják venni, mert a számlán az 5% áfatartalommal bíró internetszolgáltatás eleve külön tételként jelenik meg. A 30 nap díjmentesség az ügyfelek decemberben kézhez kapott számláján jelenik meg – válaszolta az Indexnek a Magyar Telekom vállalati kommunikációs igazgatósága.

A Vodafone Magyarország sajtóosztályán elmondták, hogy a szolgáltató továbbra is a kormánnyal szorosan együttműködve alakítja ki az oktatást, a lakosságot és a vállalkozásokat támogató lépéseit a koronavírus második hulláma alatt.

A Vodafone a kormány intézkedésének megfelelően a helyhez kötött internet-hozzáférési szolgáltatást 30 napra szintén valóban ingyenessé teszi. A középiskolás diákok, szüleik és az őket tanító pedagógusok számára a decemberi kibocsátású számlában a szolgáltató egyhavi internet-hozzáférési szolgáltatás előfizetési díját egy előfizetési cím tekintetében jóváírja.

Az érintett előfizetők igényüket a szolgáltatónál jelezhetik. A további részletek a szolgáltató honlapján lesznek elérhetőek.