Szijjártó: Trump elnök sokat tett a vallási csoportok védelme érdekében

2020.11.17. 21:53

Donald Trump amerikai elnöknek nagyban köszönhető, hogy az üldözött keresztények ügye felkerült a nemzetközi politikai napirendre – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Vallásgyakorlás Szabadságának Nemzetközi Szövetsége online tanácskozásán.

Szijjártó Péter a Facebook-oldalán kedden megosztott hozzászólásában hangsúlyozta, hogy ha Donald Trump nem helyezte volna a nemzetközi politika napirendjére a keresztény és más vallási csoportok védelmét, akkor az üldözött keresztények mellett elkötelezett többi ország, így Magyarország sem lehetett volna olyan sikeres e közösségek támogatásában.

Kiemelte Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerepét is, valamint az iránt fejezte ki reményét, hogy megmarad a két ország közötti együttműködés a keresztény és más vallási közösségek védelmében.

Szijjártó Péter arról is szót ejtett, hogy óriási kihívásokkal kellett és kell most is szembenéznie a világnak: nemcsak a világjárvánnyal, hanem a terrorizmussal és a migrációval is. E két utóbbi szorosan összefügg – mondta, hiszen a terrorszervezetek otthonuk elhagyására kényszerítik a békés embereket, ugyanakkor a szabályozatlan migrációs hullámok lehetővé teszik, illetve megkönnyítik a terroristák szabad mozgását világszerte.

Európában „szomorú tapasztalataink vannak az óriási migrációs hullámokról” és a kockázataikról – mondta, példaként említve a közelmúltban Franciaországban, illetve Ausztriában történt terrortámadásokat.

Hozzátette, hogy Európában sajnálatos módon szembe kell nézni a keresztényellenes gondolatokkal és támadásokkal is, amelyek egyre rendszeresebbek és elfogadottabbak a „liberális mainstream számára”.

Kitért arra is, hogy Magyarország kormánya a Hungary Helps Programban több mint 100 ezer üldözött keresztényt segített 27 országban a Közel-Keleten, Afrikában és Ázsiában, lehetővé téve szülőföldjükön maradásukat. A kormány 44 millió dollárt különített el a lakhatás, az oktatás és az egészségügyi infrastruktúra kiépítésére ezekben az országokban. Állítása szerint

a magyar segítség azért tud hatékony lenni, mert a pénzt nem nemzetközi segélyszervezeteken keresztül, hanem közvetlenül juttatják el a nehéz helyzetben lévő közösségekhez.

Mindehhez hozzátette, hogy az üldözött keresztény közösségek vezetői is azt kérik, hogy ne biztassák otthonaik elhagyására az embereket, hanem abban segítsék őket, hogy szülőföldjükön maradhassanak.

A miniszter azt is mondta, örül az együttműködésnek Észtországgal, Lengyelországgal és Görögországgal, hozzátéve, hogy az ilyen jellegű humanitárius segítségnyújtás koordinációját segítené egy tanácsadó csoport, amelyben a Vallásgyakorlás Szabadságának Nemzetközi Szövetsége tagjai megoszthatnák egymással információikat.

A szövetség – amelynek az Egyesült Államok és Magyarország mellett további 25 tagja van – Donald Trump amerikai elnök kezdeményezésére jött létre ez év elején.