Orbán Viktor: Brüsszelben csak az lehet jogállam, ahol beengedik a migránsokat

D MTI20200912002
2020.11.18. 08:23

Facebook-bejegyzése szerint mai napját is az operatív törzzsel való konzultációval kezdte Orbán Viktor.

A nap kezdetén a miniszterelnök egy nyilatkozatot is eljuttatott az MTI-hez. Ebben az áll, a magyar kormány a 2020. júliusi európai uniós csúcson megelőlegezett álláspontjának megfelelően megvétózta a költségvetési jogalkotási csomagot, élve az uniós szerződésekben garantált vétójogával.

Orbán Viktor leszögezte, ma Brüsszelben csak azt az országot tekintik jogállamnak, amelyik beengedi a migránsokat a hazájába.

Aki megvédi a határait és megvédi országát a migrációtól, Brüsszelben már nem minősülhet jogállamnak. A jelenlegi javaslat elfogadása után pedig nem lenne akadálya annak, hogy a tagországoknak járó pénzeket a bevándorlás támogatásához kössék, és a migrációt ellenző országokat költségvetési eszközökkel megzsarolják

– fejtette ki álláspontját.

A miniszterelnök közölte azt is, hogy Magyarország a vita során a lojális együttműködés, a kiszámíthatóság és a transzparencia elveit követve járt el, mindvégig kompromisszumkészséget mutatott. Annak ellenére, hogy a gazdasági válság közös hitelfelvétellel történő kezelését sosem tartotta megfelelőnek.

Nyilatkozatában kijelentette: „A 2020 júliusában született kompromisszumot csak azért fogadtuk el, mert elkötelezettek vagyunk az európai szolidaritás mellett, és támogatjuk, hogy a pénzügyi segítségre szoruló államok a lehető leggyorsabban forrásokhoz jussanak.”

Orbán Viktor aláhúzta: Magyarország elkötelezett híve a jogállamiságnak. Hozzátette, a mai kormánypárt vezetői azok, akik Magyarországon kiharcolták a jogállamot a kommunista diktatúrával szemben. Az elmúlt évek bevándorlási vitái során a jogállamra hivatkozás jogi helyett politikai és ideológiai eszközzé vált. Objektív kritériumok hiányában és a jogorvoslat lehetősége nélkül erre tagállamot büntető eljárást alapozni nem lehet – fejtette ki.

Véleményünk szerint Európa egységét aláásó súlyos hiba lenne a pénzügyi, gazdasági kérdések politikai vitákkal való összekapcsolása. Bármely új, tagállamokat büntető mechanizmus bevezetése csak a szerződések egyhangú módosításával lehetséges

– közölte álláspontját a miniszterelnök.

Kapcsolódó

A budapestieknek elegük van Orbán Viktor és Karácsony Gergely harcából

A fővárosiak a kórházépítés és -felújítás mellett vannak, a sport és szabadidős létesítmények fejlesztése viszont nem hozza őket lázba.