Kezdi magát utolérni a hazai áramfogyasztás

2020.11.19. 20:15

A koronavírus-járvány első hulláma a hazai áramfogyasztásban látványos csökkentést eredményezett, ám a nyár folyamán a villamosenergia-felhasználásban ez az apadás mérséklődött, majd szeptemberben a fogyasztás már szinte elérte a 2019-es évit - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az MTI megkeresésére.

A hivatal arról is beszámolt, hogy a téli időszakra nem igazán tudnak előrejelzést adni a várható fogyasztásról, miután a pandémiás állapot tavasszal kezdődött. Azonban az már tudható, hogy a nagy fogyasztó üzemek működésének korlátozása miatt jelent meg jelentős visszaesés a villamosenergia-felhasználásban, a lakossági fogyasztók otthoni munkavégzése nem csökkentette érdemben a fogyasztást.

Ezen felül arról a megnyugtató hírről is beszámolt a MEKH, hogy a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. ellemzése megállapította, hogy a régiós források rendelkezésre állása esetén még szélsőségesen magas fogyasztói igény esetén is biztosítható a hazai fogyasztók ellátása. 

Kapcsolódó

Az épületek energiahatékonysága a zöld gazdaság egyik kitörési pontja

A Magyar Nemzeti Bank 2020-tól tőkekövetelmény kedvezménnyel is ösztönzi az energiahatékony hitelezést.