Bajuszos Combinók lepik el a fővárost

2020.11.20. 08:31

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) is csatlakozott az Astellas Pharma támogatásával megvalósuló kampányhoz, ezért a következő hetekben a legforgalmasabb budapesti villamosvonalakon „bajszos Combinók” közlekednek, jelezve, hogy november a prosztatarák-megelőzés hónapja – tudtuk meg a BKK az Indexhez eljuttatott közleményéből.

A közlekedési központ tájékoztat róla, hogy egy ausztrál kezdeményezés alapján novemberben világszerte sok férfi egy teljes hónapra félreteszi a borotvát, és megnöveszti a bajuszát. Ezzel arra hívják fel a figyelmet, hogy a férfiaknak is törődniük kell az egészségükkel, illetve hogy rendszeres szűréssel megelőzhető az egyik legelterjedtebb férfibetegség, a prosztatarák.

Idén novemberben az Astellas Pharma felkérésére a BKK is csatlakozott ehhez a mozgalomhoz: a prosztatarák megelőzésének, szűrésének és korai felfedezésének jelentőségére közös kampányukkal hívják fel a férfiak, valamint a velük együtt élő, a rájuk vigyázó hölgyek figyelmét. Nem csak a villamosok kapnak bajuszt, emellett az Astellas Pharma a megállókba és a forgalmas csomópontokba kihelyezett poszterein szintén a prosztatarák-megelőzést és a -szűrés fontosságát hangsúlyozzák. 

A BKK hangsúlyozza, hogy különösen fontos ez a kampány, hiszen Magyarországon a prosztatarák statisztikája riasztó, mert hatezer friss regisztrált eset és ezerötszáz elvesztett férfiélet a betegség éves mérlege. Szakértők szerint az évenkénti prosztatarákszűrés minden negyvenöt év feletti férfinak javasolt panaszmentes állapotban is, hiszen a korai diagnózis a betegség sikeres kezelésének legfontosabb feltétele. Magyarországon a diagnosztizált prosztatarákos betegek mintegy harminc százaléka sajnos későn, már az áttétes stádiumban fordul orvoshoz. Ehhez az is hozzájárul, hogy a férfiak egészségtudatossága elmarad a hölgyekétől. 

Kapcsolódó

A halál után derül ki a tüdőrák az esetek harmadában

A modern terápiákkal komoly előrelépést lehetne tenni.  • Tippek
  • Bankszámla