Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

Megkapta az energiahivatal létesítési engedélyét a Paks 2 atomerőmű

2020.11.20. 17:40

Kiadta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a Paks 2 atomerőműre vonatkozó létesítési engedélyt – tájékoztatta a hivatal pénteken az MTI-t.

A közleményben felidézték, hogy a Paks 2 Atomerőmű Zrt. 2020 októberében létesítési engedély iránti kérelmet nyújtott be a MEKH-hez. A hivatal a hatályos jogszabályok alapján megvizsgálta a kérelmében foglaltakat, és megállapította, hogy a cég jogosult a 2×1262 (2524) megawatt névleges teljesítőképességű atomerőmű létesítésére – közölték.    

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsításáról és egyszerűsítéséről szóló törvény alapján 

soron kívül bírálták el a kérelmet

– tette hozzá a MEKH.    

A hivatal az erőművi engedélyezés során a villamosenergia-rendszer ellátásbiztonságának szempontjait veszi figyelembe, a nukleáris technológia biztonságával kapcsolatos eljárásokat az Országos Atomenergia Hivatal folytatja le – jelezték.    

A tervek szerint megépülő létesítmény a hazai villamosenergia-rendszer legnagyobb termelőegysége lesz, kiemelt szerepet játszik majd az ország karbonmentes energiatermelésében – áll a MEKH közleményében.

Kapcsolódó

Mészáros Lőrinc cége lett a Paks II. biztosítási alkusza

Az üzletember 2018-ban szállt be a biztosítási üzletágba, ezután vállalata folyamatosan kezdte felvásárolni a kisebb alkuszcégeket.


  
A most megkapott villamos létesítési engedély előfeltétele az új blokkok tényleges építési, gyártási, beszerzési és szerelési munkái megkezdésének, az Országos Atomenergia Hivatal által kiadható, a nukleáris létesítményre vonatkozó létesítési engedéllyel együtt – hangsúlyozta a kommunikációs igazgató.    

Kapcsolódó

Tovább csúszik az atomerőmű bővítése Pakson, még a földmunkák sem kezdődtek el

Ehhez előbb engedélykérelmeket kellene benyújtani, de még az sem történt meg.

Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, kivitelezéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a novemberi, az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtti meghallgatásán elmondta: a létesítési engedély iránti kérelmet június 30-án benyújtották az Országos Atomenergia Hivatalnak, amely az engedélyt így legkésőbb 2021 őszén adhatja ki.