Nébih: madárinfluenza-veszély miatt zártan kell tartani a baromfikat

2020.11.26. 20:17

Mivel több európai országban is azonosították a magas patogenitású madárinfluenza-vírus jelenlétét olyan vadmadarakban, amelyek vándorlási útja Magyarországot is érinti, az országos főállatorvos elrendelte a baromfik azonnali elzárását – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). 

A madárinfluenza-vírus jelenleg főként vadmadarakban van jelen, de az elmúlt hetekben külföldi tenyésztett szárnyasállományokban is okozott már megbetegedést. A vándorló madarak vonulási útvonalai Magyarország egész területét érintik, ezért nyilvánította a vírus megjelenésének veszélye szempontjából az ország egészét nagy kockázatúnak az országos főállatorvos.

A Nébih elvárja és előírja a tenyésztőknek:

  • A zártan tartás minden olyan állományra vonatkozik, ahol a kifutó felülről és oldalról nem védett megfelelő erősségű madárhálóval;
  • a takarmányt zárt, fedett helyen kell tárolni;
  • az alom tárolását lehetőleg fedett, zárt helyen vagy fóliával letakarva kell biztosítani;
  • az állatok megbetegedését, illetve annak akár a legcsekélyebb gyanúját azonnal be kell jelenteni az állategészségügyi szolgálat felé.

Ezen szabályok betartásával a szárnyasok és a vadon élő madarak érintkezését elviekben ki lehet zárni. Amennyiben az állattartó ezt nem tartja be, kizárják az állami kártalanításból.

Az országos főállatorvosi határozatok, a járványvédelmi minimumfeltételek és további hasznos, naprakész információk elérhetők a Nébih honlapján létrehozott tematikus aloldalon.