Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Gusztáv
-5 °C
4 °C

Müller Cecília: A gyógyultak száma meghaladta az új esetszámot

2020-11-30 11 28 43-M1 élő   MédiaKlikk.png
2020.11.30. 11:35

A friss koronavírus-adatok mellett – amelyekről itt és itt írtunk bővebben – az operatív törzs hétfő reggeli tájékoztatóján Müller Cecília beszámolt arról is, hogy a hétfő reggeli új esetszámok elmaradtak a hétvégi rekordtól, viszont jelentős, 8223 fős javulást mutattak a gyógyultak számának növekedésében.

Mint mondta, gyógyultnak az minősül, aki 3 napja tünetmentes, és legalább 10 nap eltelt az első tünetek megjelenése óta. Mivel a betegek jelentős része otthonában gyógyul, ezért ekkor már nem szükséges a karanténfelszabadító laborteszt sem. Akit kórházban kezeltek, annál a kezelőorvos dönti el, hogy gyógyultnak számít-e. Ebben az esetben akkor kell tesztelni, ha védett közösségbe tér vissza. 

A PCR-tesztek mellett az antigén gyorstesztek használatával jelentősen sikerült leszorítani azt az időt, amíg elvégzik a vizsgálatot.

Az eddig elvégzett 1 648 022 tesztből 10 900 gyorsteszt volt 

– közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos. Szerinte ez azért is fontos, mert így gyorsabb az ágyforgó, kevesebb az ismeretlen státuszú beteg, és gyorsul az ellátás is. 

A múlt héten kezdődött országos tesztelés eredményeit holnap közlik. A rendszeres szűrés kapcsán felhívta az érintettek figyelmét arra, hogy a mintavétel tervezett időpontja előtt 2-3 órával már semmit nem szabad fogyasztani, még vizet sem. 

Megemlítette azt is, hogy a kormány a napokban dönt arról, milyen járványvédelmi szabályok mellett telhet a karácsony. 

Müller Cecília szerint továbbra is jelentős, 7734 a kórházban ápoltak, azonban stabil a lélegeztetőgépen lévők száma. Szerinte van egyfajta lassú javulás, a járványgörbe emelkedése mérséklődik. 

A járványkórház fogalma jelen körülmények között már nem értelmezhető, jelenleg 78 intézmény vesz részt a koronavírusos betegek ellátásában – közölte kérdésre válaszolva Müller Cecília. Az összes intézményt bevonták a koronavírusos betegek gyógyításába. Beszélt arról is, mennyire leterheltek a kórházi dolgozók, amin azért enyhített az elektív, azaz a tervezhető műtétek leállítása. Ismét hangsúlyozta, hogy a kórházakat technikai szempontból – védőeszköz és lélegeztetőgép – tekintetében felkészítették a második hullámra. 

A leginkább leterheltek között említette a Debreceni Egyetem, a Semmelweis Egyetem intézményei mellett a Szabolcs és a Borsod megyei kórházakat, illetve a Dél-pesti Centrumkórházat.

Az idősek vásárlási idősávjával kapcsolatban Müller Cecília hangsúlyozottan kérte, hogy az érintettek éljenek ezzel a lehetőséggel a saját védelmük érdekében, vagy kérjenek meg inkább egy fiatalabb családtagot a bevásárlásra. Emellett kiemelte, hogy továbbra is mindenki fokozottan figyeljen oda az egyéni védőintézkedések betartására, mivel csak így előzhető meg az egészségügy túlterhelődése.

(Borítókép: Müller Cecília. Fotó: képernyőkép / M1)  • Vennék
  • Hírek