Nem maradnak el a felvételik, péntek a jelentkezés határideje

2020.12.02. 13:56

E hét péntek (december 4.) a középfokú iskolai felvételik jelentkezési határideje. A január 23-ra kitűzött írásbeli vizsgákat ugyanúgy megtartják, mint az érettségiket. Ezt közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára. Maruzsa Zoltán az operatív törzs sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az óvintézkedések is hasonlóak lesznek, ami azt jelenti, hogy egy-egy tanteremben legfeljebb 10 felvételiző foglalhat helyet. Ha valaki éppen beteg vagy karanténban van, akkor két pótnap is rendelkezésére áll majd január 28-án és február 5-én a felvételi megírására.

optör3.PNG
Fotó: koronavirus.gov.hu

A cél az, hogy működjön az oktatás 

– hangsúlyozta az államtitkár, arra kérve a pedagógusokat, hogy vegyenek részt a számukra biztosított ingyenes szűréseken. Mint mondta, az első héten az óvodákban és az általános iskolákban is nagyjából a dolgozók háromnegyede élt a lehetőséggel, pedig jó lenne, ha százszázalékos lenne a részvétel. 

A szűrések eredményeképpen mindkét intézménytípusban

a teszteltek 2,3 százalékát találták pozitívnak,

ami szám szerint

  • az óvodákban 811
  • az általános iskolákban 2170 

kiszűrt beteget jelent. 

A tesztelés előtt 474 óvodában és 603 iskolában volt érvényben a járvány miatti intézkedés, és a szűrésektől azt várták, hogy ez a szám javuljon. Annyiban igazolta is a várakozást az eredmény, hogy már csak 122 olyan általános iskola van az országban, ahol komplett bezárásról kellett dönteni, ami az összes ilyen intézménynek csupán 4,7 százaléka. Ennél persze jóval több helyen van olyan osztály, ahol digitális oktatásra kellett áttérni, de ez jellemzően csak egy-egy hétig tart.