Recsk, Terror Háza, katonai emlékpark: ide kirándultak támogatással a középiskolások

2020.12.03. 13:15

A koronavírus okozta nehézségek ellenére szeptember és november között 190 középiskola mintegy hatezer diákjának honismereti osztálykirándulását támogatta a Rákóczi Szövetség – közölte a szervezet elnöke csütörtökön az M1 aktuális csatornán, amelyet az MTI szemlézett.

Csáky Csongor elmondta: szeptemberben a Kárpát-medencei országokban újraindult az oktatás, a lehetőséggel élve a Rákóczi Szövetség a nemzeti összetartozás évéhez és az október 23-ai nemzeti ünnephez kapcsolódóan hirdette meg honismereti diákutaztatási pályázatát. A járvány miatt a diákok csak saját országaikon belül utazhattak. Az osztályokat arra biztatták, hogy a 20. századhoz szorosan kapcsolódó történelmi helyeket keressenek fel – tette hozzá.

A magyarországi diákok közül nagyon sokan látogattak el a recski kényszermunkatáborba, a Terror Háza Múzeumba, a pákozdi katonai emlékparkba, s sokan megtekintették a Kossuth téri nemzeti összetartozás emlékhelyét.     

A kommunista diktatúra és a holokauszt emlékhelyei erősítik a diákok történelmi tudatát – hangsúlyozta a szervezet elnöke.     

A jövő év a nemzeti újrakezdés éve lesz, a Rákóczi Szövetség bízik abban, hogy sokkal több programot hirdethet meg, személyes találkozásokkal, bepótolva az idén elmaradtakat is – közölte Csáky Csongor.