2024. június 14. 21:00 ÉLŐ
Németország 1
Skócia 0

Magyar kutató cége lehet a vakcinafejlesztés nyertese

2020.12.05. 13:41

A Szegedi Biológiai Kutatóközpontból elbocsátott, az Egyesült Államokban nagy karriert befutó Karikó Katalin cége a nyertes a koronavírus elleni vakcina kifejlesztésében. 

A Philadelphiában élő 65 éves biokémikus tudóstársával, Drew Weismann-nal fejlesztette ki közös szabadalmát, amelynek felhasználásával dolgozik a vakcina előállításán a Pfizer/BioNTech és a Moderna. Módszerüknek az a lényege, hogy a vakcina nem DNS-alapú, hanem a módosított, hírvivő RNS-t használja fel. A fehérjét kódoló, szintetikusan készített génből két óra alatt elkészíthető a módosított mRNS, amely aztán a szervezetbe bejuttatva működésbe lép. 

Karikó Katalin a hvg.hu-nak azt mondta, hogy politikai nyomást nem érez, de nekik amúgy is csak a tudomány diktál, mindazonáltal a siker már a kapuban van.

Decemberben elkezdődhet az oltás Amerikában és Európában is, a kontinensen elsőként Angliában, ahol már december 7-én olthatnak

– erősítette meg a jó hírt, ugyanakkor arról is beszélt, hogy már 2004-ben felfedezték a módosított mRNS jelentőségét, ám akkor a szabadalmi jogot a Pennsylvaniai Egyetem 300 ezer dollárért eladta egy külső cégnek, majd hét évvel később, amikor még szó sem volt járványról, az a cég 150 millió dollárért adta tovább a Modernának, valamint a BioNTechnek, amelynek ő most az alelnöke. 

Karikó Katalin
Karikó Katalin
Fotó: RTL Klub

Azt is elmesélte, hogy annak idején kisújszállási házukban édesanyja minden októberben hallgatta a rádióban, ki kap Nobel-díjat, és mindig mondta, lehet, hogy egyszer a jó tanuló kislánya lesz az. Mire ő azt felelte:

„Anyuka, még egy ösztöndíjat se tudtam kapni, nemhogy Nobel-díjat!” Azóta sem gondolok ilyesmire, számomra az a fontos, hogy minél hamarabb minél több ember megkapja a vakcinát, és megvédje őket a vírusfertőzéstől

– hangsúlyozta Karikó Katalin, akit a vakcina fejlesztése miatt manapság már a tudományos világban is a Nobel-díj várományosaként emlegetnek.