Regisztrálni lehet, válogatni nem

000 8WP2VB
2020.12.08. 14:52

Múlt héten Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy ezen a héten elindul a vakcina előjegyzés lehetősége. Ez tegnap el is indult, és rápróbáltunk a regisztrációra a vakcinainfo.gov.hu oldalán, de maradtak bennünk kérdések, ezért összegyűjtöttük azokat a legfontosabb kérdéseket, amelyek az előjegyzés kapcsán felvetődhetnek az olvasóban is.

Ha Önnek olyan kérdése van, amelyre a cikkben nem kapott választ, ne habozzon megírni nekünk a forgacsm@index.inda.hu e-mail-címre.

1.  Érdemes regisztrálni?

Egyénileg, illetve orvosi vélemény alapján mindenkinek magának kell eldöntenie. A honlap tájékoztatása szerint a fertőzéseket kiváltó kórokozók, köztük a vírusok okozta fertőzések ellen védőoltásokkal lehet a leghatékonyabban védekezni. Mint írják, ez igaz az új koronavírus okozta fertőzésekre is. A lakosság tömeges oltásával lehet megfékezni az egész világon terjedő járványt. A védőoltás lényege, hogy a szervezet immunválaszt ad a kórokozó (ez esetben az új koronavírus) megjelenésekor, és a szervezet ezzel kialakítja a védettséget. Magyarországon a lakosság tömeges oltására bevethető vakcina már belátható közelségben van. 

2. Visszaléphetek-e a regisztrációtól?

Aki a regisztrációt megtette, meg is gondolhatja magát a beadás kapcsán, hiszen ahogy Müller Cecília az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján külön kiemelte: a regisztráció nem jár kötelezettséggel.

3. Milyen adatokat kell megadni a regisztráció során?

Az igényléshez személyes adatok megadása szükséges, vagyis: név, lakcím, e-mail cím, telefonszám, életkor és TAJ-szám.

4. Az adatkezelési tájékoztatás elfogadása nélkül is lehet jelentkezni?

A honlap tájékoztatása szerint az adatkezelés célja az, hogy az érintettek tájékoztatást kaphassanak, és jelezhessék igényüket a koronavírus elleni védőoltással kapcsolatosan. Amennyiben ön nem adja önkéntes hozzájárulását a személyes adatok megadásával, úgy nincs lehetőség az elektronikus regisztrációra.

5. Ha nem rendelkezik valaki e-mail címmel, mit lehet tenni?

A regisztráció során e-mail cím megadása mindenképpen szükséges. A későbbiekben erre a megadott címre érkezik további tájékoztatás az oltás beadásáról. Ha valaki nem rendelkezik e-mail címmel, úgy érdemes készíteni, vagy olyan családtag e-mail címét megadni, aki nem kíván élni az előzetes regisztrációval.

6. Mi történik a regisztrációt követően?

Amint engedélyezik a vakcinát, és az oltási terv elkészül, úgy részletes tájékoztató e-mail érkezik a megadott címre az oltás beadásáról, és annak részleteiről.

7. Mikor kezdik el beadni az oltásokat?

A jelenlegi szabályozás szerint bármilyen vakcina használata csak a szigorú hatósági vizsgálatok elvégzése után, a szükséges engedélyek birtokában lehetséges. A folyamat egy oltási terv alapján zajlik majd. Müller Cecília az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: tömeges oltásra várhatóan a 2021 első negyedévében számíthatunk, és ami ennél is fontosabb, nem lehet majd válogatni az oltások között.

8. Melyik típusú vakcinát adják be?

Nem tudni egyelőre. Müller Cecília tisztifőorvos, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetője úgy nyilatkozott, minden oltóanyag gyártójával – ami elérhető a világban – tárgyalunk és kapcsolatban állunk. Nagy valószínűséggel állíthatom, hogy egyszerre többféle vakcina is jelen lesz Magyarországon, főképpen a következő év első negyedévében. E pillanatban rengeteg befutó van, ami azt jelenti, hogy már a harmadik klinikai fázis kipróbálása alatt állnak az oltóanyagok. De a fenti kérdésre még nincs pontos válasz.

9. A vakcinát milyen sorrend alapján adják be?

Az oltások sorrendjét nem a regisztráció időpontja határozza meg, hanem a veszélyeztetettség mértéke, továbbá elsőbbség illeti meg a védekezésben résztvevőket is.

10. Ha egy család több tagja szeretne regisztrálni, akkor lehet együttesen jelentkezni?

Az előzetes regisztráció személyes adatokhoz kötött, ezért egy regisztráció során csak egy ember tud regisztrálni. Vagyis külön személyenként van lehetőség csak az előzetes regisztrációra.

+1. Van lehetőség 18 év alattiaknak is előzetes regisztrációra?

A honlap tájékoztatása szerint a 18. életévét be nem töltött személyekre vonatkozó regisztrációk jelzés és további adatkezelés nélkül törlődnek, vagyis elektronikus módon ezen életkor alatt nem lehet regisztrálni. 

(Borítókép: Pfizer-BioNTech koronavírus vakcinát szívnak fel oltáshoz Newcastle-ben 2020. december 8-án. Fotó: Owen Humphreys / AFP)