Novák Katalin: Javasoljuk az idősek vásárlási sávjának felfüggesztését

DSZZS20201124001
2020.12.10. 13:47
Az egyelőre nem világos, hogy az idősek vásárlási idősávját mikortól törlik el, ám november végén Novák Katalin javaslatára indult a második hullámos 65 év felettieknek szóló védett vásárlási sáv bevezetése is.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter hivatalos Facebook-oldalán egy friss videóban számolt be arról, hogy az Idősek Tanácsának javaslatára tervezik a 65 év felettieknek szóló vásárlási sáv felfüggesztését.

Novák Katalin elmondta, az Idősek Tanácsának tagjai online egyeztetésük során elmondták neki, egyfelől örültek, ki tudták használni a védett vásárlási idősávot. Ugyanakkor az Idősek Tanácsának tagjai úgy látják, folyamatosan nő a feszültség a különböző korosztályok között a vásárlási idősáv miatt, miután egyre többen vannak szabadságon, és egyre nagyobb a tumultus a boltokban. 

Ezért azt javasolják, hogy tekintettel a karácsonyi időszakra, legalább hétvégére, de akár teljes egészében a függesszék fel a védett vásárlási sávot.

Én ezt a javaslatot fogom továbbítani miniszterelnök úrnak

– mondta el a videóban Novák Katalin. 

A koronavírus-járvány első hulláma idejéből ismert idősek vásárlási sávját november 23-án hozta vissza a kormány.

Az intézkedés újbóli bevezetéséről akkor is elsőként Novák Katalin Facebook-videójából értesülhetett a közvélemény, amelyet a politikus a hivatalos oldalán tett közzé. A családokért felelős tárca nélküli miniszter aznap reggel számolt be arról, hogy tárgyalt az Idősek Tanácsának tagjaival, ennek eredményeként javasolta Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy térjen vissza ismét egy kizárólag idősek számára elérhető vásárlási sáv.

A 65 év felettieknek szóló ismert vásárlási sáv bevezetését nem sokkal később Orbán Viktor miniszterelnök aznap egy Facebook-videóban erősítette meg. Az erről született rendelet november 23-án este jelent meg a Magyar Közlönyben, és már másnap életbe lépett. 

Az Idősek Tanácsának javaslata úgy szólt, amely végül meg is valósult, 

minden hétköznap reggel 9 és 11 óra között, illetve szombaton és vasárnap reggel 8 és 10 óra között csak a 65 év felettiek léphetnek be az alábbi üzletekbe:

  • élelmiszerboltok,
  • drogériák, (ide az illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító üzletek tartoznak),
  • gyógyszertárak,
  • egyéb gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó boltok.

(Borítókép: Idős vásárlók pakolnak autójuk csomagtartójába egy üzlet előtt Budapesten 2020. november 24-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)