Ők lettek 2020 legszabadabb magyarjai

2020.12.10. 21:07

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) másodszor adta át a SZABAD-díjakat, melyeket azoknak ítél oda a szervezet, akik szerintük olyan hétköznapi hősök, akik egy szabadabb és egyenlőbb Magyarországért álltak ki tetteikkel. Idén a koronavírus-járvány miatt online díjátadót tartottak, melynek műsorvezetője Kovács Patrícia volt.

A díjazottakat a szakmai zsűri, illetve a közönség kilenc jelölt közül választhatta ki, akiket kortárs írók mutattak be az erre az alkalomra készült kiadványban, illetve a TASZ blogján. A zsűri tagjai Cseke Eszter dokumentumfilmes rendező, Horváth Dorka, a BOOKR Kids alapítója, Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója, László Kriszta, a Marie Claire főszerkesztője és Miklósi Gábor, a 444 újságírója voltak. 

A BOOKR Kids különdíját – egy könyvcsomagot amit Horváth Dorka ajánlott fel – Kovácsné dr. Nagy Emesének adták. A hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola igazgatóját azért díjazták, mert vezetése alatt olyan integrációs programot valósítottak meg, melynek köszönhetően a hátrányos helyzetű gyerekek sikeresen együttműködve, eredményesen tanulnak együtt jobb sorsú társaikkal. 

A legtöbb közönségszavazatért járó díjat Gulyás Márton és a Partizán csapata kapta. A díjazott szerint küldetésük az, hogy erősítsék a rendszerkritikus nyilvánosságot Magyarországon, az ő személyes célja pedig egy olyan társadalom megerősítése, amelyben mindenki politizálhat. 

A szakmai díjat a brutálisan bántalmazott Orosz Bernadett kapta, aki ügyével kiállt a nyilvánosság elé, melyről az Index is beszámolt. 

Az idei SZABAD-díj jelöltjei voltak a díjazottakon kívül:

  • Lakatos Attila, aki fellép az ellen, hogy indokolatlanul igazoltatnak állampolgárokat a bőrszínük miatt;
  • Tasi Roland faápoló, aki a nyilvánossághoz fordult, amikor egy építkezés miatt egy platánt akartak kivágatni vele;
  • Kunetz Zsombor orvos, aki a tisztességes egészségügyért küzd, melyben a betegek, az orvosok és az ápolók sem vesztesek;
  • Benkő Balázs, aki polgárőrként járult hozzá, hogy egy hajléktalan ember segítséget kapjon;
  • L. László János, aki a Nyomtass te is! mozgalommal segíti, hogy a valódi hírek mindenkihez eljussanak;
  • valamint a Fridays For Future Magyarország aktivistái, akik a klíma- és ökológiai válság elleni cselekvést akarják kikényszeríteni. 
Kapcsolódó

A TASZ perel az újságírók listázása miatt

A civil szervezet attól tart, hogy z Orbán-kormány elkezdi vegzálni az újságírókat.