Szijjártó Péter: ha a román szélsőjobb a magyarokat inzultálja, a leghatározottabban fel fogunk lépni

DSZZS20201210013
2020.12.10. 11:21

Az Országgyűlés külügyi bizottságának ülésén csütörtök reggel meghallgatták Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki beszélt a határon túli magyarok helyzetéről is. 

A tárcavezető azt mondta, hogy Ukrajnában továbbra is fenyegetés éri a magyar közösséget, és elfogadhatatlan, hogy ukrán különleges erők, a titkosszolgálatok, a kijevi kormány utasítására vonuljanak be iskolákba, vagy amikor felrobbantották a KMKSZ irodáját.

Az egyetemi szabadságra oly érzékeny nyugati barátaink sajnos nem szólalnak meg ez ügyben. Az EBESZ-nél, az Európai Tanács külügyi bizottságánál is felvetettem és a NATO-nál is, hogy egy integráción kívüli ország megtámad egy magyar kisebbséget, kértem, álljanak ki a magyarok mellett, az érdekképviseletek nem siettek a segítségükre lenni. Kezdeményeztük az EBESZ-nél, hogy küldjenek missziót Kárpátaljára, el is fogadták, majd közölték, hogy magyar nemzeti közösség képviselőivel semmiképp sem fognak szóba állni. Szégyenteljesnek tartom, az ukrán kormány vegzálásait is, de ugyanolyan szégyen a nemzetközi bürokraták hozzáállása, hogy elfordítják a fejüket, ha magyar közösségünket érik atrocitások

– fogalmazott a politikus.

Ami a vasárnapi romániai parlamenti választásokat és az  Romániai Magyar Demokrata Szövetség bejutását illeti, úgy fogalmazott, itt az idő és hely, hogy gratuláljon az RMDSZ-nek, illetve az erdélyi és székelyföldi magyaroknak ahhoz a szerepléshez, amelyet felmutattak a romániai választásokon, Victor Ponta és Traian Basescu pártja kiesett a parlamentből, viszont bejutott és kifejezetten jó eredményt ért el egy szélsőséges román párt, a  Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR).

Nem akarok vélemény mondani a lehetséges koalíciós alternatívákról, nem volna szerencsés, de ennek a pártnak a jó szereplését az is eredményezhette, hogy a többi párt nem használta „a magyar kártyát”, és itt nyílt egy tér, a magyarokkal szembeni szégyenteljes uszításnak, és ebbe a térbe nyomult be az AUR. Amennyiben ennek a pártnak a részéről magyarokat érintő inzultus éri, akár szavakban, tettekben, a leghatározottabban fel fogunk lépni

– mondta Szijjártó Péter.

(Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Magyar Levente parlamenti és Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelõs államtitkár társaságában éves meghallgatásán az Országgyűlés külügyi bizottságának ülésén az Országház Apponyi Albert-termében 2020. december 10-én. Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)