Jó hírt kaptak a kutyák, a tűzijáték-kereskedők nem annyira

DSOKI20200101002
2020.12.10. 09:15

Az érvényben lévő kijárási tilalom miatt a szilveszteri tűzijátékok jelentős része a kereskedők nyakán maradhat – ismerteti a Világgazdaság.

Korábbi hírekkel ellentétben Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón csütörtökön bejelentette, idén a petárdák, tűzijátékok árusítása ÉS HASZNÁLATA is szigorúan tilos. 

A gazdasági napilap cikke szerint számtalan más szereplőhöz hasonlóan a pirotechnikai cégek gazdálkodásában is jókora lyukat ütött a koronavírus-járvány elleni védekezés. A nagykereskedelmi szinten évi mintegy kétmilliárdos értékű szektor alapvetően két lábon áll:

  • év közben a rendezvényszervezéshez kapcsolódó megrendelésekből él,
  • év végén pedig a lakossági vásárlásokból.

Az előbbi 30, az utóbbi 70 százalékát adja a forgalmának. A tömegesemények betiltása, főleg az augusztus 20-i ünnepségek elmaradása, a profi fellövő vállalkozásokat sújtotta – ezekből mintegy száz működik –, a szilveszteri időszakban viszont ennél jóval szélesebb kör aktivizálódik.

Tavaly országszerte mintegy hétszáz értékesítési ponton (vagyis jellemzően konténerekben) árultak tűzijátékot, leginkább a multinacionális kiskereskedelmi láncok parkolóiban, kisebb részben pedig magán-értékesítőhelyeken. Közülük az idén sokan lemorzsolódnak majd, mivel a kijárási tilalom fenntartása igen negatívan hat az üzletre.

Az egyik, pirotechnikai termékek értékesítésében Magyarországon piacvezető cég kereskedelmi igazgatója a Világgazdaságnak arról beszélt, hogy az alapvető problémát a felhasználási időszak okozza. Itthon 2003 óta vásárolhatnak magánszemélyek legálisan pirotechnikai termékeket, és az év végén több százezren élnek is ezzel a lehetőséggel. A vonatkozó kormányrendelet három kategóriát nevesít: az első és a második kategóriába sorolt tűzijátékok egész évben felhasználhatók, birtokolhatók, és az egész évben nyitva tartó boltokban is megvásárolhatók. A harmadik kategóriába tartozó, tipikusan szilveszteri termékek viszont kizárólag december 28. és 31. között vehetők meg a kitelepült értékesítési pontokon. Ezek felhasználását csak december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig engedélyezik.

Mivel azonban ezúttal 20 és 5 óra között kijárási tilalom van érvényben, ez azt jelenti, hogy ha a döntéshozók nem tesznek engedményt, az idén mindösszesen három óra marad a közterületi durrogtatásra. 

(Borítókép: Szilveszteri tűzijáték Pécs kertváros városrészében 2020. január 1-jére virradóan. Fotó: Sóki Tamás / MTI)