2024. június 22. 15:00
Georgia
Csehország
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 22. 18:00
Törökország
Portugália
BVB Stadion Dortmund II. forduló
2024. június 22. 21:00
Belgium
Románia

Diplomata-útlevél, az vajon mi?

shutterstock 1861398403
2020.12.13. 14:59
A héten egy volt szocialista parlamenti képviselőről derült ki, aki amúgy civilben cigarettacsempész, hogy diplomata-útlevele van. A külügyi tárca azóta visszavonta a passzusát. Tavasszal a futballválogatott csapatkapitányának és egy erdélyi sörgyártónak a diplomata-útlevele került a közvélemény fókuszába. Kiknek és milyen célból jár ilyen okmány?

Csütörtökön írtunk arról, hogy az MSZP egyik volt parlamenti képviselője, Legény Zsolt diplomata-útlevéllel akart cigarettát csempészni az ukrán határon. A jogász végzettségű politikus 2014-ig volt a szocialisták parlamenti képviselője, azóta a párt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetének alelnökeként tevékenykedett, ám az ügy kirobbanása után minden tisztségéről lemondott, és az MSZP-ből is kilépett.

Az ügyről Menczer Tamás külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár a Facebook-posztjában arról írt, hogy az MSZP kérvényezte a külügynél Legény Zsolt diplomata-útlevelét. A szocialisták ugyanis arra hivatkoztak, hogy a párt külügyi kapcsolatait szakértőként segíti.

A diplomata-útlevelet nem tekintjük politikai kérdésnek, ezért a kérést teljesítettük.

Természetesen az útlevelet tegnap azonnali hatállyal visszavontuk

– írta Menczer a posztjában.

Dzsudzsák csapatkapitány és társai

Diplomata-útlevelekkel kapcsolatos hírek időről időre felbukkannak a sajtóban.

Dzsudzsák Balázsról idén májusban derült ki, amikor az Egyesült Arab Emírségekből hazatért, hogy diplomata-útlevelet kapott. Mindezt Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára június 23-án a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjének, Vadai Ágnesnek így magyarázta:

Dzsudzsák Balázs a magyar nemzeti labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, és igen, ezáltal méltó és érdemes a diplomata-útlevélre.

„Mi alapján kapnak vállalkozók és sportolók diplomata-útlevelet?” Ezt az írásbeli kérdést pedig Brenner Koloman jobbikos parlamenti képviselő tette fel, amire Magyar Levente június 24-én válaszolt:

Azok a magyar vállalkozók és sportolók kaptak diplomata-útlevelet, akiknek sikeres munkájához és szerepléséhez az segítséget jelent.

Szintén idén májusban írt arról a Magyar Hang, hogy Lénárd Andrásnak, a Tiltott Csíki Sört gyártó cég vezetőjének is adott diplomata-útlevelet a külügy. A hetilap kérdésére, hogy kinek a felterjesztésére, mikor és milyen indokkal állították ki a vállalkozónak az úti okmányt, ezt a választ kapták:

Lénárd András diplomata-útlevelének kiállítására a külföldre utazásról szóló 1998. évi XII. törvény 12.§ (2) bekezdés alapján 2019-ben került sor.

Korábban az is kiderült, hogy Habony Árpád egykori miniszterelnöki tanácsadó is kapott diplomata-útlevelet, mégpedig 2019 februárjában.

Kik a jogosultak?

A hivatkozott törvény szabályozza, hogy ki jogosult diplomata-útlevélre. Az érintett kör eléggé széles:

 • a köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság elnöke, valamint a Kúria elnöke;
 • az országgyűlési képviselő, a nemzetiségi szószóló és az Európai Parlament magyarországi képviselője;
 • az alapvető jogok biztosa és helyettese, a Kúria elnökhelyettese, a legfőbb ügyész és helyettesei, az Alkotmánybíróság tagja, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke és elnökhelyettese, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke és elnökhelyettese, az Állami Számvevőszék elnöke és alelnökei, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és alelnökei;
 • a miniszterelnök, a miniszter, az államtitkár, a közigazgatási államtitkár és a helyettes államtitkár;
 • a külpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium diplomáciai vagy konzuli ranggal rendelkező munkatársa, az európai uniós ügyek koordinációjáért felelős miniszter által vezetett minisztérium – európai uniós feladatokat ellátó – diplomáciai ranggal rendelkező munkatársa, Magyarország diplomáciai képviselete diplomáciai személyzetének tagja, Magyarország hivatásos konzuli képviselete konzuli tisztviselője, nemzetközi jogon alapuló diplomáciai kiváltságot és mentességet élvező egyéb személy, diplomáciai és konzuli futár;
 • a Honvéd Vezérkar főnöke és helyettese, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója és helyettesei, a katonai külképviseletek vezetői és helyettesei; továbbá
 • az ezekkel a személyekkel hivatalos célból együtt utazó, közös háztartásban élő házastárs, élettárs, eltartott gyermek.

Kizárólag utazásának időtartamára érvényes diplomata-útlevelet kaphat még az a személy is, aki a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke vagy a külpolitikáért felelős miniszter megbízásából diplomáciai küldetéssel utazik külföldre, továbbá az, akinek az útlevéllel történő ellátását rendkívül indokolt esetben az irányítást (felügyeletet) gyakorló miniszter javaslatára a külpolitikáért felelős miniszter engedélyezte.

Milyen előnyökkel jár?

A diplomata-útlevélnek – a presztízsen túlmenően – konkrét előnyei is vannak. Például:

 • vízummentes beutazást tesz lehetővé a vízumköteles országokba (többek között Oroszországba vagy Kínába);
 • utazáskor a diplomatasávot használhatja, ezzel megkerülheti a vámvizsgálatot;
 • jogosult a diplomatarendszám használatára;
 • utazása a szárazföldön és a levegőben is adómentes.

A legutolsó nyilvánosságra került adatok szerint az elmúlt tíz évben csaknem 17 ezer magyar állampolgárnak állítottak ki diplomata-útlevelet, amelyek közül több mint hétezer ma is érvényes.

(Borítókép: Shutterstock)