Szlávik János: hamis biztonságérzetet nyújthat a karácsony előtti tesztelés

2020.12.13. 09:39

Több fővárosi laborban megnőtt a tesztre jelentkezők száma karácsony előtt, és már most 60 százalék a befoglalások aránya. Így sem biztos a biztonság: Szlávik János szerint a tesztek mindig egy adott időpillanatot mutatnak, és sajnos nem tudhatjuk azt, hogy a következő napon mi történik velünk.

A Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa az RTL Klub Híradójának nyilatkozott: úgy gondolja, hogy hamis biztonságérzetet nyújthat, ha valaki a tesztelés után hazautazik a családjához. 

A tesztek mindig egy adott időpillanatot mutatnak, és sajnos nem tudhatjuk azt, hogy a következő napon mi történik velünk. Ha az egyik napon még negatív a tesztünk, az nem jelenti azt, hogy másnap is az lesz. Sajnos az, hogy egy tesztet csináltatunk egy családi vacsora előtt, álbiztonságot mutat

– mondta az infektológus, aki úgy véli, hogy a családi rendezvények rejtik magukban a legtöbb veszélyt.

A legkritikusabb időszak pont az első két nap, amikor még nem lehet kimutatni a vírus genetikai anyagát. Tehát ezek nem jelentenek biztonságot. Akkor tudjuk megvédeni biztosan a rokonainkat, ha karácsonyeste nem találkozunk velük.