Ötletes kamusztorikkal csalt ki milliókat a 62 éves bitcoin-zsonglőr asszony

2020.12.13. 22:14

Az Amerikában meghalt tűzszerész férje utáni örökség megszerzése, Törökországban rekedt vőlegénye óvadékának kifizetése – többek között ilyen történetekre hivatkozva üzérkedett mások pénzével egy 62 éves szadai asszony. A gödöllői rendőrök azonban már kevésbé értékelték ezt a nagy fokú kreativitást, és elfogták az idős nőt – közölte a rendőrség.

A későbbi feljelentő idén szeptemberben találkozott az asszonnyal egy ismerősén keresztül. A nő azt mondta neki: pénzre lenne szüksége, hogy hozzájusson az Amerikában elhunyt tűzszerész férje után járó 700 millió forintos örökségéhez. A hagyaték ügyintézési költségei magasak, önerőből nem tudja kifizetni, ám ha anyagilag kisegíti, a kölcsön többszörösét adja majd vissza – füllentette az idős nő.

Hasonlóan magas összeg visszafizetésével kecsegtetett később is. Másik története szerint vőlegényét Törökországban tartják fogva, a 35–40 millió forintos óvadékkal oda tartó futár azonban Romániában elakadt, a vámköltségekhez pedig újabb kölcsönre van szüksége.

A kölcsönkért milliókat azonban inkább bitcoin-automatába fektette be, és egy fillért sem adott vissza a pénzből.

Előfordult olyan is, hogy nem folyamodott ilyen kitalált történetekhez, egyszerűen külföldi cégek nagy összegű kriptovalutájának realizálásával kapcsolatos költségek fedezésével magyarázta befektetési igényét. Mindig a befektetések többszörösét ígérte, ám a visszafizetés természetesen egyetlen alkalommal nem történt meg.

A sztorik hitelességének alátámasztására számos valótlan, megtévesztő tartalmú okiratot mutogatott: banki bizonylatot millió dollárokról, IMF-től eredeztethető vagy az ENSZ elnöke által aláírt igazolást, az Egyesült Államok igazságügyi miniszterétől származó levelet. Mindegyik hamisnak bizonyult.

A nyomozás mostani adatai szerint a 62 éves asszony nem egy embert csapott be, jelenleg a sértetti kör megállapítása zajlik. Áldozatai zsebéből legalább 19 millió forintot csalogatott ki sikerrel a gyanú szerint.

Befektető szándékú áldozatai felkutatásában egy 67 éves nőismerőse is segítségére volt, a rendőrök őt is elfogták december 11-én délelőtt. A nyomozók átkutatták lakásukat, informatikai eszközöket, valamint hamis iratokat foglaltak le.

Mindkét asszonnyal szemben üzletszerűen elkövetett csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás a Gödöllői Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztályán. A rendőrök kezdeményezték a 62 éves szadai nő letartóztatását, társa szabadlábon védekezhet.