Vádat emeltek a kisteleki szellemszálloda ügyében

2020.12.14. 12:23

Vádat emeltek azzal a három emberrel szemben, akik hamis önerő-igazolással jutottak magyar és uniós költségvetési forrásból 822 millió forint támogatáshoz egy kisteleki szállodaépítéshez, amely sosem készült el teljesen – tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője az MTI-t. A nőt és a két férfit különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével és hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolják.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2012 nyarán egy egészségügyi szolgáltatások fejlesztését is lehetővé tevő pályázati felhívást tett közzé. A vádirat szerint az egymással élettársi kapcsolatban álló férfi és nő 2012 szeptemberében nyújtott be pályázatot az általuk vezetett és irányított cég nevében egy Kisteleken megvalósítandó hotel és gyógyászati központ felépítésére.

A vádlottak által benyújtott pályázat célja egy olyan gyógyászati centrum kialakítása volt, ahol egy helyen tizenöt különböző testi és lelki gyógymódot kínáló szolgáltatás érhető el, a központban összesen 76 szállás- és fekvőbeteg-férőhelyet alakítottak volna ki.

A pályázati dokumentáció szerint 

a beruházás összköltsége 1,2 milliárd forint volt, ennek 70 százalékát, 822 millió forintot vissza nem térítendő támogatás

fedezett volna a vádlottak 364 milliós saját forrása mellett. Az önerő meglétét a vádlottak valótlan tartalmú nyilatkozatokkal igazolták, többek között vádlott-társuk, egy szegedi ügyvéd által készített valótlan kölcsönszerződéssel, valamint egy letéti igazolással.

Összesen 822 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.