Hárommilliárdos fejlesztés a Debreceni Egyetemen

2020.12.15. 17:02

Komplex egészségipari multidiszciplináris kompetencia-központot hoznak létre új innovatív termékek és technológiák fejlesztésére a Debreceni Egyetemen (DE), a projektre csaknem hárommilliárd forint vissza nem terítendő európai uniós támogatást nyert el az egyetem, a Richter Gedeon Nyrt. és a Medyag Kft. alkotta konzorcium  hangzott el az MTI tudósítása szerint a projektindító online konferencián.

Szilvássy Zoltán, a DE rektora szerint az új kompetencia-központ létrehozásával – amely a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg – a modern gyógyszer-technológiai fejlesztésekre is kiterjesztik a kutatási és innovációs kompetenciákat. A projekt részeként két új, egészségipari, illetve metagenomikai intézetet hozott létre az egyetem. A gyógyszerfejlesztés alprojektben 11, a probiotikum alprojektben 7 kutatócsoport kezdte meg a munkát.

Sebők Katalin, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) vállalati innovációs elnökhelyettese is azt emelte ki, hogy a Debreceni Egyetem és a klaszterek együttműködése olyan alap, amire hosszú távon lehet építeni az egyetem és az ipari partnerek közös kutatásaival létrejövő innovatív megoldások megtalálására.

Az egyetem eddigi elnyert pályázatai, a jelen lévő tudásbázis és a már meglévő, karokon átívelő kutatási hálózatok alapot teremtenek arra, hogy a mostani projekt keretében kimagasló gazdasági teljesítményű ipari partnerekkel közösen létrehozott innovatív egészségipari multidiszciplináris központ sikeresen működjön – hangzott el a megnyitón.

Az egészségipari központ az ipari és a tudományos kutatás közötti csatlakozási pontként működik majd, ahol a különböző forrásokból származó szaktudás is kicserélődhet, és a kutatások versenyképes termékek és magas hozzáadott értékű szolgáltatások fejlesztésével járulhatnak hozzá az egyetem és a régió innovációs potenciáljának növeléséhez.

A projekt tervezett befejezési határideje 2022. december 31-e.  • Hírek
  • Lakáshitel