Megszavazta a parlament a választási törvény módosítását

D  YT20201214020
2020.12.15. 11:42

Kedd délelőtt a parlament 134 szavazattal 60 ellenében tartózkodás nélkül megszavazta a választási törvény módosítását. Ennek értelemében ezután a jelenlegi 27 helyett a jövőben már 71 egyéni választókerületben kell majd jelöltet állítania annak a pártnak, amely országos pártlistát kíván állítani. 

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes november 10-én, éjfél előtt egy perccel nyújtotta be a választási törvény módosításáról szóló javaslatát. Hivatalos kormánypárti indoklás szerint a választási törvény módosítására az úgynevezett kamupártok miatt van szükség, amelyek nem valamilyen politikai célok megvalósítása miatt, csupán az állami támogatás megszerzéséért indulnak és állítanak pártlistát a választásokon. Ebben még nem 71, hanem 50 egyéni választókerületi indulás szerepelt.

A Semjén Zsolt által benyújtott javaslat azonban megihlette az exjobbikos, majd a Mi Hazánk Mozgalomtól is távozó Volner János független országgyűlési képviselőt is, aki már azt javasolta, 50 helyett 71 egyéni választókerületben, Budapest mellett pedig ne 9, hanem 14 megyében kelljen egyéni jelöltet állítani az országos pártlistához. 

Schiffer András ügyvéd, az LMP alapítója szerint sem alkalmas a törvényjavaslat a kamupártok megfékezésére, de ezen a véleményen volt Pulai András politikai elemző is.   • Hírek
  • Babaváró hitel