A pécsi virológus szerint újrafertőzhet, aki átesett már a koronavíruson

2020.12.17. 10:45

Kemenesi Gábor pécsi virológus, kutató sajnálja, hogy olyan hírek terjednek, miszerint aki már átesett a koronavírus-fertőzésen, szabadon mehet mindenfelé. A szakember szerint rendkívül kevés ugyan az újrafertőződési esemény alapos megfigyelése, azonban nem kizárt, hogy újrafertőzhet az, aki egyszer már megküzdött a kórral.

„Könnyen előfordulhat, hogy az immunitásunk kedvező lefolyású újrafertőződést eredményez, de megengedi a vírus továbbadását, tehát ismét fertőzhetünk” – hívja fel a figyelmet Kemenesi Gábor virológus. A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai laboratóriumának munkatársa Facebook-oldalán osztotta meg véleményét arról a hírről, hogy a betegségben átesett emberek biztonsággal látogathatják-e rokonaikat.

Kemenesi Gábor arról ír, a tudomány eddigi ismeretei szerint valóban aktív és jól működő sejtes immunitás alakul ki, legalább hat hónapig (eddig vizsgálták), azonban az immunitás gyakorlati működését leginkább egy skálán lehet elképzelni. 

Ennek legkedvezőbb foka az úgynevezett sterilizáló immunitás – ekkor el sem kaphatjuk többé a vírust, így tovább sem adhatjuk. Előfordulhat, hogy elkaphatjuk újra, de enyhe vagy tünetmentes fertőzésként vészeljük át, úgy, hogy tovább sem tudjuk adni. A skálán természetesen szerepelnek más fokozatok is, ám a jelenlegi tudományos ismeretek alapján és a rendkívül kevés újrafertőződési esemény alapos megfigyelése alapján a válasz egyelőre: nem tudjuk

– véli a kutató, aki szerint könnyen előfordulhat, hogy kedvező lefolyású újrafertőződés  megengedi a vírus továbbadását, tehát ismét fertőzhetünk.

Arra a kérdésre, hogy van-e szerepük az újrafertőzötteknek a betegség továbbadásában? Nem tudjuk. Így egyelőre az Európai Járványmegelőzési Központ, az Amerikai Járványmegelőzési Központ és minden más szakmai szervezete ajánlása is a következő: mindenki, tekintet nélkül korábbi fertőzésére azonos elővigyázatossági lépéseket kell, hogy tegyen

– hangsúlyozza a szakember, aki szerint a kulcsszó még mindig az, hogy „nem tudjuk”, s ezt hajlamos elfelejteni a lakosság.