Elszállítják a szennyezett iszapot Szigetszentmiklósról

D MTZ20201217022
2020.12.19. 13:51

Megkezdődött az olajos vízi növényzet és szennyezett iszap elszállítása a szigetszentmiklósi olajszennyezés helyszínéről – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI-vel. A közleményben azt írták: a területen hat munkagép dolgozik folyamatosan.

Eddig csaknem 30 ezer kilogramm szennyezett anyagot vittek el az ártalmatlanító hulladékbefogadóba.

Csak pénteken mintegy 3 ezer liternyi anyagot távolítottak el a szakemberek a víz felszínéről.

A legfontosabb szempont továbbra is az, hogy a szennyezett területről ne jusson ki olajszármazék a Ráckevei (Soroksári-)-Duna vizébe. Mostanáig ezt sikerült megakadályozni, és folyamatosan ellenőrzik a nyílt vizet. Ugyanakkor az OVF ismét felhívta a figyelmet arra, hogy „a szennyezés előtti viszonyok visszaállításához és a természet regenerálódásához még évekre lesz szükség”.

Kapcsolódó

Felbecsülni is nehéz a dunai olajszennyezés mértékét

Több tízezer egyed pusztulhat el, eszmei értékük milliárdokra rúghat. Videó a helyszínről.

Az OVF hétfőn közölte, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe sor és a Rév sor kereszteződésénél lévő csapadékvíz-csatorna kifolyójánál és a nádasban olajszennyeződés nyomai látszanak. Az önkormányzati kezelésben lévő csatorna a Ráckevei (Soroksári-)-Dunába torkollik. A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a szennyezés miatt feljelentést tett, a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen.

(Borítókép: Nagy István agrárminiszter a Ráckevei-Soroksári Duna-ágon történt olajszennyezés helyszínén Szigetszentmiklóson 2020. december 17-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)