Szlávik: életmentő a koronavírus elleni oltás

2020.12.19. 15:30 Módosítva: 2020.12.19. 15:30

A koronavírus elleni oltások egyértelműen életmentőek, hiszen nemcsak a járványt, hanem a súlyos szövődményeket és a haláleseteket is megakadályozhatják – mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa az M1 csatornán. 

Szlávik János jó hírnek nevezte, hogy az Egyesült Államokban már két hasonló hatásmechanizmussal működő oltóanyagot törzskönyveztek, és ezek a világ több országába eljuthatnak.

Kapcsolódó

Szlávik János: az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltással kezdődik a vakcináció

Magyarország előreláthatólag a WHO oltási rendjét alkalmazza majd.

A főorvos azt tanácsolta, hogy mindenki, aki teheti, és a rizikócsoportba tartozik, oltassa be magát. Magyarország az Európai Unió tagjaként sokféle oltóanyagot próbál beszerezni, az embereknek pedig nagyon kellene bízniuk azokban a vakcinákban, amelyeket az európai és a magyar gyógyszerhatóságok engedélyeznek. Hozzáfűzte: az eddig hírek alapján szinte valamennyi előtörzskönyvezett oltóanyag hatásos, mellékhatásaik pedig csak a szokásosak: bőrpír, hőemelkedés, enyhe fájdalom az oltás helyén.

Szólt arról is, hogy míg az influenza elleni oltások hatékonysága csak 70-80 százalék, a koronavírus elleni vakcináké több mint 90 százalék. 

Kapcsolódó

Szlávik: a vakcinák nem módosítják az emberi génállományt

A főorvos szerint platón van a koronavírus-járvány, de a szigorú korlátozásokkal hamarosan csökkenhet a fertőzöttek száma.

Szlávik jelezte: a járvány jelenleg is az úgynevezett platófázisban van Magyarországon, a védőoltás pedig már tényleg kézzelfogható közelségben, így a jövő év elején elkezdődhetnek a tömeges oltások. Megjegyezte, a koronavírus-fertőzés kezelésére igazán hatékony gyógyszer nem létezik.

A főorvos az ünnepekkel kapcsolatban azt mondta: ha a családtagok maszkot használnak, megfelelő távolságot tartanak, és fertőtlenítenek, akkor biztonságosak lehetnek a kisebb, tíz fő alatti rokonlátogatások.