Finn mintára segítik az újszülötteket, mert minden gyermek számít

2020.12.25. 19:34

Minden szülőnek joga van ahhoz, hogy gondoskodhasson csecsemőjéről, és minden újszülött megérdemli az élet biztonságos és támogatott kezdetét. Az Anyák az Anyákért Alapítvány és a babamamatudakozo.hu ennek szellemében közös adománygyűjtést indított az újszülött gyermekkel magára hagyott édesanyákért. Céljuk, hogy a lehető legtöbb olyan egyedülálló édesanyának azonnali segítséget nyújtsanak, akiket a szülés után nem vár otthon apa.

Magyarországon jelenleg az éves születésszám több mint 10 százalékát, közel 10 ezer újszülöttet és anyukáját érinti ez a nehézség. A beérkező adományokból baba-mama csomagokat állítanak össze számukra. Ez afféle kelengye, amely jelenleg 22 hasznos terméket tartalmaz a születés utáni első időszakra, van benne matrac, takaró, cumisüveg, body, rugdalózó, pelenka, popsitörlő, testápoló, fürdető, szoptatóstea, D-vitamin, cumi és nyálkendő is. 



Nyolcvanöt évvel ezelőtt először a finn kismamák kaptak az államtól kartondobozt ajándékba, amely a baba ellátásához szükséges dolgokat tartalmazta. Volt egy különleges funkciója is: kiságyként használhatták, hiszen a benne elhelyezett matraccal bölcsőként funkcionált. Mostanra az anyává válás jelképe lett Finnországban, és egyfajta szimbólum is: az emberek közötti egyenlőség és a gyerekek fontosságának a jelképe, mivel anyagi és társadalmi helyzettől függetlenül minden szülő nő megkapja. A babamamatudakozo.hu ugyanebben a formában és üzenettel szeretne ennek hagyományt teremteni Magyarországon.

Terveik szerint a finn minta alapján a doboz később emlékdobozzá is válhat. Az északi országban a szülők 18-20 évig ebben gyűjtik a rajzokat, a fotókat, az első hajtincseket.  A baba-mama csomag az adományozó település címerét is magán viseli, így amikor a gyermek kirepül, mindig szem előtt lesz, honnan indult az élete.

Ugyan a koronavírus-járvány miatt az önkormányzatok az idén meglehetősen nehéz helyzetbe kerültek, de sorra jelzik szándékukat a jövőbeni csatlakozásra. A családbarát baba-mama csomag nemcsak hatalmas segítség az újszülöttnek, hanem jelentős eszmei értéke is van, és erősíti az önkormányzat társadalmi felelősségvállalását

– magyarázta Huber Katalin, a 14 éve működő, több mint 200 ezer tagot számláló családi közösségi honlap tulajdonosa, aki maga is egyedülálló háromgyermekes anya, ezért önmaga példájából kiindulva is szeretne  kiállni az elhagyott újszülöttekért.