2024. június 20. 15:00 ÉLŐ
Szlovénia 0
Szerbia 0
Fussballaréna München II. forduló
2024. június 20. 18:00
Dánia
Anglia
Frankfurt Arena II. forduló
2024. június 20. 21:00
Spanyolország
Olaszország

Hegyeshalomnál lépett az országba a vakcina

DKRCS20201226009
2020.12.26. 07:34

Megérkezett Magyarországra a koronavírus elleni Pfizer–BioNTech-oltóanyag első szállítmánya, az MTI által közreadott képen az látható, ahogy a hegyeshalmi határátkelőhelyen rendőri felvezetést kap a vakcinát szállító teherautó. 

A belgiumi Puursban gyártott, Európában elsőként engedélyeztetett oltóanyagot rendőri biztosítással továbbítják a hazai oltópontokra. Az első szállítmány 9750 adag oltóanyagot tartalmaz, amely 4875 egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé.

Amint azt korábban az Index megírta, az oltóanyag elsőként a Dél-pesti Centrumkórházba érkezik. Az egészségügyi dolgozók oltása vasárnap kezdődik meg. 

A kormány hivatalos Facebook-oldalán időközben egy hangulatos kis videót is kitettek a vakcina magyarországi érkezéséről.

A mínusz 70 fokos hűtést igénylő vakcinák speciális, nyomkövetővel és hőérzékelővel ellátott dobozokban érkeznek. Az első szállítmány 9750 adag oltóanyagot tartalmaz, amely 4875 egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé, tekintettel arra, hogy egy embernek – 21 napos eltéréssel – két oltást kell beadni.

Az első vakcinaszállítmányt öt kijelölt kórházi oltóhelyre juttatják el:

  • elsőként a Dél-pesti Centrumkórházba;
  • még aznap az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe;
  • a Semmelweis Egyetem klinikájára;
  • a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházba
  • és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházába.

Az első szállítmányt a következő hetekben újabbak követik majd, és azokkal egy ütemben folytatódik több héten át az egészségügyi dolgozók beoltása.

2021 első felében várhatóan újabb oltóanyagok kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása.

(Borítókép: A koronavírus elleni oltóanyagot, a Pfizer–BioNTech-vakcinát szállító kisteherautó a hegyeshalmi határátkelőhelyen 2020. december 26-án. Fotó: Krizsán Csaba / MTI)